„Трюфелджия”: Бизнесмен опита данъчна измама за 10 милиона лева

Държавното обвинение е живо! Окръжната прокуратура в Пазарджик повдигна обвинение на бизнесмен за опит за данъчна измама в размер на близо 10 млн. лева.

Според информацията 51-годишният мъж с инициали М.Д. опитал да получи сумата от държавния бюджет като ДДС за възстановяване по схемата на т.нар. „трюфелджии”.

Според разследващите, в измамата участвал и помагач с инициали В.Д. на 57 години, който изготвил фактури с невярно съдържание за фиктивни доставки и продажба на трюфели и гъби.

Бизнесменът, като управител на търговско дружество, представил справка в НАП-София за възстановяване на данъчния кредит в размер на 9 млн. и 668 хил. лева при действителен размер на 263 лева.

Към документите е бил приложен дневник за фиктивни покупки на дружеството за данъчен период от месец ноември 2022 г. Деянието е останало недовършено по независещи от волята на дееца причини, който умишлено е бил улеснен от помагача, организирал изготвянето на фактури с невярно съдържание за фиктивните доставки с получател търговското дружество, управлявано от М.Д, посочват от прокуратурата.

Във връзка с разкриването на престъпната схема са били извършени 15 обиска в обекти на територията на Пазарджик, София и Хасково.

В операцията са взели участие служители на Националната полиция и ДАНС. Събират се доказателства и за съпричастност на други хора по случая. Бизнесменът е задържан за 72 часа.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.