Тримата българи осъдени по бързата процедура в Северна Македония, екстрадираха ги

Съдът в македонския град Крива паланка осъди късно снощи по бързата процедура тримата български граждани, които бяха задържани на ГКПП „Деве баир“ и обвинени за нарушаване на обществения ред, съобщи местните медии.

На 34-годишния бивш депутат от „Възраждане“ Ангел Георгиев и другите двама подсъдими магистратите наложиха глоби от по 300 евро и забрана за влизане в Република Северна Македония за срок от три години. След произнасянето на съда тримата бяха екстрадирани в България, показаха във видеострийм от портала „Инфомакс“.

Въпреки че от македонското МВР разпространиха инициалите на задържаните като 35-годишния Г.З., 50-годишния А.Х. и 54-годишния Р.Х., от кадрите при екстрадирането на българите ясно се вижда, че един от тях е именно Ангел Георгиев. 

Вчера 34-годишният политик пусна клипове в профила си във Фейсбук, от които се виждат колоните от чакащи автомобили на българо-македонската граница. Повече от 100 леки коли на пътуващи към Северна Македония, за да се поклонят на гроба на Гоце Делчев в деня на 151-та му годишнина, бяха блокирани между граничните пунктове „Гюешево“ и „Деве баир“.

След като гражданин се приближава към Ангел Георгиев и се оплаква, че човек от автомобил с българска регистрация е въведен в сградата на граничната служба, бившият народен представител прави опит да потърси информация за причината. Униформени служители се приближават към него със заповед да спре телефона, той отказва и се вижда борба.

Освен Георгиев, още двама българи бяха отведени от македонските гранични полицаи във вътрешно помещение. На записа се чува ясно как един от тях заплашва: „Един, ако мръдне, главата ще извъртиш. Ясно ли е?“. На кадрите обаче не се виждат лица, тъй като камерата е насочена към пода.

Според полицията в Северна Македония причината за спиране на работата на ГКПП-тата била токов удар. Това предизвика острата реакция на българското МВнР, а вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че ще дари три генератора на Скопие, за да няма повече проблеми при преминаване на българо-македонската граница.

Междувременно снощи стъклото нa Македонския културен клуб в Благоевград е било счупено. Сигналът за вандалската проява е подаден в 21:40 часа в местното РПУ. Клубът беше открит преди няколко месеца на ул. „Димитър Димов“ в града. Засега няма официална информация от полицията за случая.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.