Три дами от ГЕРБ, ПП и ДПС внесоха общия проект за промяна в Конституцията

Три дами от ГЕРБ, ПП и ДПС внесоха общ проект за промяна в основния ни закон. Председателят на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, заместник-председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Надежда Йорданова и депутатът от ДПС Ертен Анисова внесоха в деловодството на Народното събрание общ законопроект за промени в Конституцията.

На 23 юли от ПП-ДБ представиха идеите си за промени в Конституцията. На 26 юли след заседание на Комисията по конституционни въпроси председателят ѝ Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС заяви, че трите парламентарни групи ще внесат общ законопроект за изменение и допълнение на основния закон.

В последния работен ден на парламента преди ваканцията стана ясно, че промените вече са готови. Под тях стоят подписите 166 депутати – 69 от ГЕРБ, 62-ма от ПП-ДБ и 35 от ДПС. 

Една от готвените промени е при паднало правителство президентът да посочва служебен премиер, но да бъде ограничен в избора си между председателите на отиващия си парламент, на ВКС и на Българската народна банка.

„Ако не може да се състави редовно правителство и се отива на предсрочни избори, президентът ще може да избере между три лица – председателят на отиващия си парламент, на БНБ или ВКС, да избере един от тримата, който да посочи за свой кандидат за премиер“, каза Атанас Атанасов от ПП-ДБ по-рано пред bTV.

Посоченият за премиер сам да назначава министрите си, а не президентът, гласят част от идеите.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.