Тошко Йорданов изчете пред парламента изтеклите опорки към министрите на ПП (ВИЖТЕ ГИ)

Депутатът от ИТН Тошко Йорданов изчете от трибуната на НС изтеклите в медиите „опорни точки“. За се твърди, че са част от стратегията на парламентарната група на ПП-ДБ при защитните тези на министрите на днешното обсъждане на вота на недоверие, внесен от „Възраждане“, БСП, ИТН и Радостин Василев.

„Файлът се казва „Разпределение на говоренето на министрите – Вот на доверие“ – опорка. Да ви зачета какво ни чака, за да знаем“, започна Тошко Йорданов.

Докато депутатът четеше, народните представители на „Възраждане“ в залата се заливаха от смях.

„Общата визия за говорене насочва голямата картина към колосалния напредък, който кабинетът отключи в безпрецедентно, за 4 месеца. Енергетиката е емблематичен сектор в това отношение и затова в предизборната си немощ вносителите са насочили своя вот на недоверие. Дебатът не е дали ще затворят ТЕЦ-овете, дебатът е дали България ще вземе 4.2 милиарда“, цитира Йорданов.

След това той насочи вниманието си към подготвено изказване на енергийния министър Румен Радев, който трябвало да започне с очертаването на „голямата картина в енергетиката, да оборва всяка лъжа с конкретика и да използва думата „лъжа“ свободно“.

„Г-н Радев, използвайте думата „лъжа“ свободно“, обърна се Йорданов към министъра и на фона на бурен смях от опозиционни депутати добави: „Този, дето е финансов министър – Василев, пише в скобичка – ако успее от трибуна, ако не – пред медиите в кулоарите“.

След това Тошко Йорданов се обърна към финансовия министър и иронично зачете:

„Значи, ако не успеете тук, излизате в кулоарите, внасяте спокойствие за цените на тока и бюджета и, разбира се, посочвате колосалния напредък, който кабинетът навакса за 4 месеца“.

„Министър Богданов трябва да знае какво да каже, Гвоздейков трябва да говори за „Лукойл“, Шалапатова трябва да прави паралели между природните ресурси и най-ценния ресурс – човешкия капитал. Денков, който е секретарка на Делян Пеевски, трябва да обобщи визионерски отвъд дребните предизборни кавги. И, разбира се, Денков трябва да посочи колосалния напредък, който кабинетът отключи в безпрецедентно кратки срокове“, цитира още депутатът от ИТН.

Той завърши с констатацията, че „три пъти има „колосален“ в тези опорки“, което според него означава, че „който го е писал, е колосален некадърник, и тъй като вие сте колосални титани и шушумиги, ви го оставям тук да се ориентирате, като четете“.

Към медиите рано тази сутрин изтече документ, чиято автентичност не беше отречена от ръководството на „Продължаваме промяната“ по време на обсъждането днес. В него се очертават посланията, които министрите в правителството на Николай Денков трябва да отправят по време на дебата за вота на недоверие. Препоръчва се дебатът да не се води за това дали ще се затварят ТЕЦ-овете, а дали България ще успее да вземе 4 млрд. лв. от Европа. Препоръчва се цялата вина да се хвърля на служебните правителства, които трябва да бъдат обвинени в безвремие и тежко наследство, което „Продължаваме промяната“ е преодоляла само за няколко месеца. Ето какво пише още:

Роля на министрите по време на дебата:

Радев:

 • Започва с очертаване на голямата картна в енергетиката.
 • Тежкото наследство и изоставане, което кабинетът е преодолял само за 4 месеца.
 • Визията за развитие на българската енергетика

След първото изказване, което очертава визията:

 • Оборва всяка ЛЪЖА с конкретика. Използва думата ЛЪЖА свободно.

Василев:

(ако успее от трибуна, ако не – пред медиите, в кулоарите)

 • Внася спокойствие за цените на тока и бюджета
 • Колосалният напредък, който кабинетът навакса за 4 месеца след години изоставяне на цели сектори

Богданов:

 • Новата визия за по-високо технологична икономика на България (визионерско, над дребните предизборни сплетни)
 • Лукойл и дерогацията
 • Паралел с други индустриални сектори, които са изчезнали поради естественото развитие на икономиката (текстилната индустрия след 201о и възхода на заетостта в автомобилостроенето и електрониката)

Гвоздейков:

 • Пристанище „Лукойл“ (ако има атаки по тази линия)

Шалапатова:

 • Паралел между природните ресурси и всъщност най-ценния ресурс на региона: човешкия капитал
 • Визия за заетост от нов тип – Картографиране на уменията
 • Всички средства, които могат да се вложат в развитие на човешкия капитал в региона.

Цеков:

 • Инвестиции в енергийна ефективност
 • Териториалните планове като част от цялата оперативна програма – благодарности към екипа на енергетиката и подкрепата на целия кабинет, че успяхме да наваксаме огромното закъснение

Денков:

 • Обобщава визионерски отвъд дребните предизборни кавги
 • Колосалният напредък, който кабинетът отключи в безпрецедентно кратки срокове (само за 4 месеца) гарантира спокойствие и предвидимост.
 • Всички усилия на министерския екип са насочени към грижа за хората и осигуряване на развитие след години застой в цели сектори
 • В сложната геополитическа обстановка, енергийната независимост на България е ключова за националната ни сигурност. И сега има едни пари, които ни помагат да осигурим това. Проява на безотговорност би било да се откажем.
Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.