Тодор Тагарев се гаври в „Пирогов“ – чака записи от простотията на Мустафа Емин

Тодор Тагарев очевадно се гаври с медиците от „Пирогов“. Вместо да се извини от името на своя съветник, военният министър очаква да получи записи от „Пирогов“, които хвърлят светлина върху фактите около простотията на Мустафа Емин и посещението му в спешния институт. „Случаят е много неприятен. Той беше иницииран в един пост от личен профил, препубликуван на сайта на „Пирогов“. Версиите са две и се различават много съществено“, коментира днес министърът в първи личен коментар на случая. Той ще вземе решение за съдбата на съветника си, когато се запознае с фактите.

ПРЕДИСТОРИЯ

Миналата седмица „Пирогов“ обвини съветника на Тагарев в злоупотреба с политическо влияние и агресия към медици при потърсена помощ за малкото му дете. В профила си във „Фейсбук“ институтът публикува скрийншот от личен пост на медицинска сестра, който не се вижда в нейния профил в социалната мрежа и в който тя обвинява Мустафа Емин, че е искал да се измести дете от шокова зала, за да влезе неговото, „с малка раничка“ (която впоследствие се оказа рана със 7-8 шева). Емин, според тази медицинска сестра, заплашвал да се оплаче на здравния министър и се представил за съветник на министъра.

„Пирогов“ не коментира истинността на фактите, но този пост бе светкавично споделен от бившия здравен министър и сега депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов, а на следващия ден попадна и в информационния поток на руската държавна агенция РИА Новости. Мустафа Емин отрече твърденията, каза, че не се е представил, а на края на 4-часовото му обикаляне по кабинетите в „Пирогов“ е бил запитан за името, не е заплашвал със здравния министър и е категоричен, че не е искал да се вади дете от шокова зала заради неговото. „Пирогов“ вече приключи със своята проверка, но от нея не става ясно дали твърденията на медицинската сестра са потвърдени – резултатите гласят само, че медицинските правила са спазени.

ПИСМОТО

Междувременно, отново през Костадин Ангелов, стана известно, че Тагарев е поискал от колегата си в здравеопазването проф. Христо Хинков информация по четири въпроса – отговарят ли на истината изнесените в профила на „Пирогов“ факти и обстоятелства; по какъв начин и кой е взел решение за качване на личния пост на Диманова в профила на института; каква проверка е извършена преди публикацията във „Фейсбук“; както и колко и кои са администраторите на този профил. Днес военният министър потвърди съществуването на писмото.

„Обърнах се като към колега с молба да бъде направена проверка с механизмите, с които те разполагат, до момента няма отговор, но все пак мина малко време“, каза Тагарев. Министърът посочи, че очаква да получи и запис, защото има информация, че има такъв. „Разбрах, че много хора са гледали записи вече, аз не съм“, обясни той.

„Пирогов“ е предал материали по случая и на ДБ, чийто активист е Мустафа Емин. Партията също трябва да вземе решение.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.