Тодор Тагарев: Не очакваме Украйна да получи покана за членство в НАТО

„Нямаме очаквания Украйна да получи покана за членство поради специфичните позиции на някои страни-членки“. Това заяви бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев във връзка със срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

„Очакваме, че няма да има решение да бъде поканена Украйна за членство в НАТО, но трябва да бъдат създадени условия за т.нар. мост за бъдещо членство. От тази гледна точка може би ще има решения от срещата“, каза той, но добави, че се очаква масирана помощ в сериозно финансово изражение, сключване на двустранни договори за стратегическо партньорство с Украйна и предоставяне на гаранции за нейната сигурност.

„Трябва да бъдат предоставени необходимите системи за ПВО, системи за нанасяне на удари на по-голямо разстояние. Очакваме постепенно да отпаднат ограниченията за ползване на предоставяната военна помощ, за да може Украйна да е равнопоставена страна във войната с Русия“, подчерта експертът.

САЩ имат водеща роля в НАТО, напомни проф. Тагарев, като отбеляза, че няма как тяхната лидерска роля в този съюз да бъде заменена в обозримо бъдеще.

„Надяваме се, че президентът Байдън ще бъде в добра форма и дух, за да се реализират целите на срещата на върха, която след 25-годишно прекъсване отново е във Вашингтон и отново в един критичен период“.

Трябва да се справяме с много сериозни директни заплахи за нашата сигурност и с много сериозни предизвикателства за в бъдеще, коментира той пред БНР.

По думите му най-важното е да се гарантира, че регионалните планове, които бяха приети на срещата на върха във Вилнюс през юли миналата година, могат да бъдат изпълнени и ще бъдат взети решения за адекватна структура за командване и управление, адекватни сили за реализиране на плановете, както и решения за ПВО на Алианса и всички необходими способности за действие.

„За нас това е водещо. Изпълнението на тези изисквания е обвързано с помощта, която Съюзът трябва да има решимостта да предостави на Украйна. Очакваме важни решения, свързани с гарантиране на предвидимост на тази помощ“.

Плановете няма да бъдат актуализирани, но очакваме да бъдат изпълнени със съдържание, заяви проф. Тагарев. По думите му ще са необходими няколко години, за да се гарантира, че тези планове ще могат да бъдат изпълнени по най-добрия начин. По подобен начин ще е и за всички необходими инфраструктури, добави той.

„Това са процеси, които вече са в ход. Всички страни повишават разходите за отбрана. Това създава по-добри условия за изграждане на тези способности. Няма да стане магически, но с времето ще се реализира“.

Тодор Тагарев отбеляза, че се говори за обучение на украински войски на територията на Украйна. Има амбиция, изразена от отделни страни и лидери, армиите да бъдат ангажирани с такова обучение, посочи той и изказа мнението си, че това едва ли ще бъде отразено в комюникето от срещата. Според него е малко вероятно да бъде постигнато съгласие по този въпрос.

„Ако се прави такова обучение, то вероятно ще е на двустранна основа“.

Проф. Тагарев не очаква пълно разделяне на Европа от САЩ. „Ще продължи взаимодействието при каквато и да е американска администрация и при каквото и да е стечение на обстоятелствата в различни области от военна гледна точка. Европа има капацитета да осигури самостоятелно необходимите конвенционални способности за предотвратяване на агресия или отразяване на агресия от Изток. Европа е на пътя за гарантиране в по-голяма степен на своята собствена сигурност, включително с военни инструменти. Това е добре и за Европа, и за НАТО“.

Експертът не очаква сътресения. Известна е позицията на Унгария, напомни той и подчерта, че решенията в НАТО се вземат от страните-членки.

„Генералният секретар има важна роля, за да осигури необходимия диалог, да търси варианти, да проявява гъвкавост за намиране на консенсус между разминаващи се позиции. Марк Рюте е идеално подготвен и има перфектни качества за изпълняване на тази функция. Това е изключително добър избор“, смята Тодор Тагарев.

България няма други гаранции за сигурността си, освен членството в НАТО, изтъкна експертът. Според него българската позиция за срещата е издържана и добре обмислена. В тази връзка той не очаква изненади.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.