Тодор Тагарев: Кремъл ни провокира с ракети „Кинжал“

„Ново провокативно послание на Кремъл“. Така военният министър Тодор Тагарев определи решението на Русия да започне постоянни патрули в неутралната зона на въздушното пространство над Черно море със самолети МиГ-31, въоръжени с хиперзвукови ракетни комплекси „Кинжал“.

Според Тагарев, цитиран от БНР, това решение не носи преки рискове за страната.

„През последните няколко години руски самолети редовно летят в това пространство за да тестват готовността на силите за противовъздушна отбрана на НАТО и няма съществена разлика със сегашната ситуация“, каза той.

Руски самолети редовно летят над Черно море в близост до българското въздушно пространство, което изисква да бъдат вдигани във въздуха нашите МиГ 29. България разчита само на съветските изтребители, за да охранява въздушното си пространство, а поддръжката им е силно затруднена, и руските провокация водят до допълнително изразходване на ресурсите им.

Русия вече повече от два месеца блокира и голяма част от нашата изключителна икономическа зона заради провеждането на военни учения. Миналия месец пък руски военен кораб откри предупредителен огън по плаващ под флага на Палау кораб за сухи товари в Черно море.

Темата с решението на Путин да включи оборудваните с ракети „Кинжал“ изтребители в патрулите над Черно море бе коментирана и от премиера Николай Денков.

Той посочи, че Русия от години се опитва да наложи своята доминация в региона.

„Руската държава и армия от години, още от завземането на Крим, се опитва да наложи доминация на техните военноморски и военновъздушни сили в Черно море. Тези опити не са от вчера, не са от днес“, каза Денков.

„Начинът да се противопоставим на това е да подобрим боеспособността на нашата армия. Това означава допълнително оборудване с ракети, с радиолокационни станции и всичко, което съответства на съвременната армия. По това работим. От друга страна – пълна интеграция на Източния фланг на НАТО, с нашите съседи, с общото командване на НАТО в Европа. Това е начинът да се противопоставим на този опит за доминация“, добави премиерът, цитиран от БТА.

Преди ден руският президент Владимир Путин аргументира решението си със Съединените щати, които „прехвърлиха две авиационни групи в Средиземно море“.

Той припомни, че комплексите „Кинжал“ имат обсег от над хиляда километра при скорост девет Маха.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.