Телефон се „взриви“, докато се зарежда през нощта

Телефон се „взриви“, докато се зарежда през нощта. За инцидента съобщи собственикът му, който в този момент е бил на по-малко от метър от устройството.

„Събуди ни експлозия, избухване, скочихме веднага и видях на шкафа един „фонтан“ от искри, но не просто искри от огън, а разтопени частици от телефона“, разказа Диана Стойкова, която използва апарата вече 4 години, предава бТВ.

Преди да си легне го включва, за да го зареди, но със зарядно на друга марка. 5 часа по-късно тя, мъжът й и едногодишното им дете са събудени от силния шум.

„Това е гърбът на телефона и както се вижда изводът откъм зарядното е непокътнат, така че батерията е избухнала“, посочи тя.

Пластмасовият калъф на телефона се разтопява.

Остават и следи по нощното шкафче.

„По-често се вижда „надуване“ на батерията, което причинява спукване, счупване на капака отзад, но възпламеняване много рядко“, разкри управителят и собственик на сервиз за мобилни телефони Иван Петров.

Според него причината не е в електрическата мрежа.

„Не е сработила някоя от защитите – или на апарата, или на батериите, които са вградени“, посочи Петров.

„Една стара батерия се зарежда бързо, разрежда бързо, получава се прегряване, получават се газове вътре в нея и те са силно запалими“, подчерта той.

Експертът съветва да не зареждаме телефоните си цяла нощ, да поддържаме батерията между 30 и 85 процента и да използваме сертифицирани кабели и зарядни.

Диана се разминава само с уплаха. „Ако аз бях на пътя на този взрив, не ми е приятно да мисля как щях да изглеждам“, каза тя.

От компанията производител заявиха за bTV, че проверяват случая.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.