Тагарев разкри: 6 г. бях съветник на украинския военен министър

Тодор Тагарев разкри пред депутатите, че в продължение на 6 г. е бил съветник на украинския министър на отбраната.

Военният ни министър бе изслушан в пленарната зала по темата за новата военна помощ, която България ще изпрати на Украйна.

Той отговори и на въпрос на Радостин Василев имал ли е трудов или граждански договор с МО на Украйна, за да е ясно, че не е пристрастен към едната страна в конфликта.

„Да, аз съм работил като съветник на МО на Украйна между 2005 и 2011 г., посещавайки регулярно Киев, работейки в различни международни формати“, отговори Тагарев. Той обясни, че е съветвал украинското военно ръководство как да се изгради цивилен капацитет и как да повиши военния си капацитет. „За тази си работа от украинска страна не съм получил нито една гривна“, заяви от трибуната Тагарев.

От „Възраждане“ реагираха, че „тук има конфликт на интереси“ и  „агенти на влияние са в нашата изпълнителна власт“.

„Не може да не е притеснително, че сте били в украинската армия по един или друг начин“, включи се и Борислав Гуцанов от БСП. Той посочи, че до момента са над 400 000 загиналите при войната в Украйна. „Считате ли, че даването на оръжие ще помогне за решаването на мирния конфликт?“, попита социалистът и отново призова, че изходът е преговори, а не в даването на оръжия.

„Никога, по никакъв начин не е ставало въпрос за изпращане на военни формирования, повтарям го във всяко интервю. Няма планове, не се дискутира и не се обсъжда участие на български войски в конфликта в Украйна“, заяви Тодор Тагарев пред пленарната зала.

Относно бойните санитари, Тагарев уточни, че става въпрос за украински военни медици. И припомни, че още в решението на НС от предишния парламент да бъде предоставена помощ на Украйна, като точка 4 в него фигурира разрешение за пребиваването на до 60 военни от украинска страна у нас всяка година.

Ще бъдат обучавани до 15 украински бойни санитари на месец в продължение на 10 дни. Те ще бъдат обучавани в тренировъчния център на ВМА, който вече е изграден с финансовите средства на САЩ и е оборудван на високо технологично ниво, стана ясно от думите на министъра на отбраната.

„Този симулационен център от най-ново поколение се използва, както за подготовката на наши санитари, така има и капацитет да поеме обучението на бойните санитари за нуждите на Украйна“, обясни министърът на отбраната.

„Генерал-майор Мутафчийски вече ми докладва. Вече се използва от военнослужещи, капацитетът е впечатляващ, на края на третия ден се справят много добре“, обясни той за тренировъчния център във ВМА. По думите на Тагарев, към центъра има значителен интерес от екипите за „Спешна помощ“ по въздуха и базата ще бъде предоставена и за обучението на екипите от въздушните линейки. „Всичко това, което правим в армията, вече се използва и ще го предоставим този капацитет“, увери военният министър. Тагарев дори добави, че е имало и чужда делегация от заможна страна, която е останала много впечатлена от центъра за обучение във ВМА.

България няма да вземе участие в направлението за европейска помощ за Украйна с боеприпаси, калибър 155 милиметра, защото не разполага с такова изделие, стана ясно от думите му. Участието ни обаче в инициативата за увеличаване на европейския капацитет на отбранителната индустрия на ЕС е само в наша полза, защото е възможност да развием мощностите на военната си индустрия, подчерта министърът на отбраната.

Военно-промишленият капацитет на българската отбранителна индустрия обаче ще бъде разширен, за да можем да произвеждаме натовския стандарт 155 мм артилерийски боеприпаси, като някои фирми вече могат да го правят, обясни министърът. За целта ще бъдем подпомогнати от европейския фонд, за който са заделени 500 милиона евро.

Военната помощ, която изпращаме, ни се възстановява после от фондове по линия на ЕС, като първия транш от 300 000 евро ще получим догодина.

В момента в решението на МС за изпращането на нова военна помощ не фигурират танкове, а ако случайно се стигне до изпращане на такива, то няма да предоставяме онези 40, които вече сме модернизирали, отговори Тагарев на Тошко Йорданов от „Има такъв народ“. Министърът на отбраната обясни, че не може в подробности да разкаже какво точно ще изпращаме заради класифицираната информация по темата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.