Тагарев бесен: Никой не иска да влиза в армията, заливат народа с дезинформация

Рязко е намалял броят на желаещите да стават част от Българската армия и това се дължи на „мощната дезинформационна кампания и пропаганда, която е в проруски и антибългарски интерес“. Това обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев пред „Евронюз България“.

Като пример той даде неверните твърдения, че България ще изпраща войници в Украйна. „Тази година ситуацията е по-зле. И за мен, без да сме правили някакви специални проучвания, е много логично обяснение, което аз намирам, а именно пропагандата и дезинформацията, с които бива заливано българското общество“, каза военният министър. Той допълни, че министерството ще противодейства с открита комуникация.Военният министър обясни, че е изразил притесненията си от разпространението на дезинформацията и пред президента Румен Радев.„Няма кой да извърши агресия срещу България в близко бъдеще, освен Русия“, смята Тагарев.

Той коментира и срещата си с ръководителя на украинското военно разузнаване. По думите на министъра разговорът бил кратък, но за сметка на това „открит и откровен“. Според Тагарев това е още един знак за признанието на Украйна за ролята и помощта на България.

„Контранастъплението не върви с такава скорост, с която страничните наблюдатели очакваха“, отбеляза Тагарев и добави, че без авиация ще бъде много трудно да бъде постигнат пробив на фронта.

Няма промяна в българската позиция относно бойните самолети, а Украйна води разговори с т.нар „коалиция F-16“, стана ясно още от думите на министъра. „Ако погледнем назад в историята, не е имало успешни офанзиви, без да има поне паритет в областта на авиацията. Украйна няма този лукс и не може да чака. Съвсем естествено, че няма бързи резултати на фронта“, отбеляза той.Според него ученията на Русия в изключителната икономическа зона на България в Черно море са „нещо като провокация“ към страната ни.

„Русия по-скоро се опитва да блокира свободната навигация в Черно Море, нарушавайки редица международни договори. Като вторична цел може би прави някаква провокация срещу нас с това, че обявява учения в значителни територии от нашата изключителна икономическа зона – първо за 10 дни, след това за още 10 дни и т.н. Нещо, което само по себе си не е проблем, ако се случва за кратко време“, посочи Тагарев.Кога ще приключат зависи от сигналите, които бъдат дадени от българското правителство и съюзниците в НАТО, добави той.

„Сами със собствени средства трудно бихме противодействали военно на тези провокационни действия. Ние обаче сме част от НАТО и работим с нашите съюзници. Вече има съюзнически самолети, които разузнават обстановката. Основното нещо, което правим, е да обсъждаме със съюзниците необходимите действия“, каза още той.

 
Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.