Ще спре ли войната по пътищата?! Държавата вече прибира колите на пияни и дрогирани шофьори!

Дали идва краят на войната по пътищата? Държавата вече започна да конфискува автомобилите на хванати с алкохол и наркотици водачи.

Две престъпления за шофиране след употреба на алкохол и наркотици са регистрирани в Бургас, дни след влизането в сила на новите промени в Наказателния кодекс, съобщи на пресконференция комисар Калоян Калоянов – директор на Областната дирекция на МВР в Бургас.

При случая за шофиране след употреба на алкохол тестът с дрегер е отчел 3,02 промила в кръвта на водач на тежкотоварен автомобил. При втория случай се касае за шофиране след употреба на наркотици на лек автомобил.

Калоянов посочи, че от началото на годината досега образуваните досъдебни производства, бързи и по общия ред, са общо 609 – със 100 повече от колкото през миналата година.

Той информира, че още в понеделник е проведена среща с окръжния прокурор на Бургас, на която са били обсъдени начините и реда за действие на прокуратурата при установяване на подобни случаи.

Разбира се, в практиката ще възникват въпроси, които ще решаваме в движение, коментира комисарят.

Конфискуваните автомобили ще бъдат съхранявани на охраняем паркинг, собственост на МВР. Към момента се търсят варианти за допълнителни места, където колите също да бъдат под охрана.

Автомобилите, управлявани от употребили алкохол и наркотици водачи, ще бъдат репатрирани чрез общинска техника и чрез частни фирми.

„Има възможност за репатриране на автомобилите както чрез общинската фирма, така и чрез частни, които минават като разноски по досъдебното производство. Работи се за разкриване на кръвна лаборатория в Бургас“, допълни комисар Калоян Калоянов.

Той поясни, че по Черноморието по време на летния сезон са командировани служители на „Пътна полиция“ с автомобили и технически средства от вътрешността на страната, проверките са засилени.

Калоянов каза, че през летния сезон случаите на шофиране след употреба на алкохол и наркотици рязко се увеличават. МВР-Бургас разполага с достатъчно сили и полицейските служители ще бъдат много активни за разкриване на този вид престъпления, заяви той.

Председателят на Окръжната прокуратура в Бургас прокурор Мария Маркова, каза на брифинга, че все още обществото не е наясно какво ще се случва с автомобилите, собственост на физически и юридически лица, когато са обект на съпружеска или имуществена общност. Но ще бъде утвърдена практика най-скоро, посочи Маркова.

Прокурорът заяви, че с новите промени в Наказателния кодекс, освен наказанието лишаване от свобода и глоба, ще се отнема и автомобилът, послужил за средство за извършване на съответното престъпление, когато то е собственост на водача, или ако не е негова собственост, а на трето лице, се налага глоба, равняваща се на стойността на автомобила.

Въведе се и наказателна отговорност и за лицата, които отказват изпробването с дрегер и вземането на кръвна проба за употреба на наркотици или на алкохол, когато веднъж вече са били наказвани по административен ред. При един последващ отказ на проверка, лицата ще носят наказателна отговорност. Законодателят е предвидил, че отказът няма да бъде наказван, ако това се случи поради независещи от дееца причини, заключи Маркова и посочи, че в практиката при повторно нарушение в повечето случаи наказанията са ефективни.

Според промените шофьор, задържан зад волана с концентрация на алкохол в кръвта, по-висока от 1,2 промила, ще се наказва с конфискуване на автомобила му в полза на държавата. Същото важи за заловените да шофират след употреба на наркотици. Ако шофьорът не е собственик на автомобила, който управлява, той ще трябва да плати на държавата сума, равна на стойността на превозното средство.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.