Ще се ротират и в Столичния общински съвет, първо ще е шеф Вили Лилков

Вили Лилков от „Синя София“ ще е първият председател на Столичния общински съвет, а след няколко месеца се го смени Иван Таков от БСП. После пък начело на СОС ще бъде Борис Бонев от „Спаси София“.

Това предвижда планът за изход от кризата в Столичния общински съвет, който обсъждат днес от 11 часа кметът Васил Терзиев и общинските съветници от ПП-ДБ, БСП, „Синя София“ и „Има такъв народ“. 

24 часа“ съобщи, че разполага с документ с плана, според който трима души ще се сменят като председател на СОС. Планът вече бил подписан от Васил Терзиев и Борис Бонев от „Спаси София“.

Идеята е първи начело на СОС да застане Лилков, като неговият мандат ще е до април 2024 г. Следващ начело на общинарите от май до август ще е социалистът Иван Таков. Борис Бонев ще поеме лидерството в местния парламент от септември до декември 2024 г.

Всеки от тях трябва да се ангажира предварително да подаде оставка от поста председател на общинарите на последното заседание от месеца, в който изтича предварително уговореният му мандат. На следващо заседание се избира следващият по ред.

Според уговорката тройната ротация може да бъде сменена с друг механизъм, ако в София бъде сформирана официална управленска коалиция.

На пропорционален принцип формациите, които подпишат предложения План за управление и развитие, ще си разпределят и председателските места в комисиите на СОС.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.