Станимир Хасърджиев: Няма пари за профилактичните прегледи на всички. Плашат гаргите

Контролът върху парите е едно от нещата, от които биха могли да се възползват гражданите, но истинската цел на дигиталното здравеопазване не е финансова. Целта е да има все повече и по-навременна медицинска грижа.

Това каза в интервю за БНР д-р Станимир Хасърджиев – председател на Националната пациентска организация и председател на УС на Българската асоциация за персонализирана медицина.

„Неминуемо технологиите навлизат в нашия живот и променят всичко. В медицината нещата се развиват със скоростта на светлината. Дигиталното здравеопазване е предоставяне на дигитални услуги – да сме повече здрави, по-рано да откриваме, ако има някакъв проблем и бързо да достигаме до решение“, изтъкна той.

Големият проблем на нашето здравеопазване в момента е „изцяло изкривената система, правилата, по които се работи“, посочи Хасърджиев.

„Разговорът се принизява до това от коя политическа партия ще бъде човекът. Не чух никакъв професионален разговор от какво има нужда здравната система, от какво има нужда българският гражданин“, коментира експертът относно избора на нов шеф на НЗОК.

Запитан ще сработи ли механизмът с глобите, за да ходят повече хора на профилактичен преглед, в предаването „Преди всички“ Хасърджиев заяви, че стимулите биха по-ефективни от наказанието.

„Съвсем друг е въпросът когато отидеш на профилактичен преглед, какво се случва там. Дали не е проформа бележка, каквато получаваш, а не обстоен преглед, какъвто трябва да бъде.“

„В момента това, което се случва, е да се плашат гаргите„, добави Станимир Хасърджиев. Според него в бюджета на Здравната каса няма заделени средства всеки български гражданин да отиде на такъв преглед и политиците много добре знаят това.

Никой няма никакво намерение да вдигне процента на хората, които ходят на профилактичен преглед„, подчерта той.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.