Гласувано: България изпраща БТР-и на Украйна

Народното събрание прие окончателно законопроект за ратифициране на споразумението между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника. То беше подписано в София на 8 август и в Киев – на 13 ноември.

Със 152 гласа „за“ и 57 „против“ депутатите приеха законопроекта.  ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха законопроекта, а „Възраждане“ и БСП гласуваха „против“.

В решението е записано, че България ще предостави на Украйна бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването й с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи.

В началото на август кабинетът одобри проекта за споразумение. С решението на Министерския съвет се упълномощи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов да проведе разговори и да подпише споразумение при условие за последваща ратификация. В решението се записва, че България ще предостави на Украйна 150 единици бронирана транспортна техника и резервни части за нейното обслужване.

По време на дебатите в пленарна зала от БСП и „Възраждане“ остро реагираха, като заявиха, че това, което прави парламента днес, е национално предателство. Според тях има хора, които се облагодетелстват за сметка на българската армия.

Борислав Гуцанов от БСП обвини мнозинството, че за пореден път предава националния интерес на държавата и 5 минути, след като вотът на недоверие не е минал, отново вкарва обсъждане на въоръжение и даване на поредната малко останала техника на България.

„Малко да се спрете. Живеем в държава на абсурдите. В комисията по отбрана има само двама колеги, завършили военни училища, но всички разбират от отбрана и сигурност“, гневен бе Гуцанов. Той предположи, че половината от мъжете в залата не са ходили в казармата и не са виждали автомати, а най-технологичното нещо, което са държали в ръцете си, е „джойстика на някоя игра или епилатор“, но „се подписвате мъжки по всички документи, свързани със сигурността“. Не ви ли е малко срам“, каза Гуцанов, цитиран от „24 часа“.

„Ударихте дъното – като погледнеш нагоре и виждаш дъното, до там сте се докарали. Пълно падение е това, което правите“, гневен бе социалистът. И започна да изброява с какво е разполагала армията ни и докъде е докарана за 34 г. „модернизация на българската армия“.

„От 110-хилядна армия в момента сме под 20 хил. и то недокомплектована. В момента хеликоптерите се броят на пръстите на едната ни ръка, ако могат да излетят. Имахме 220 изтребителя, в момента няма и 8, чакаме ги след платени милиарди“, посочи той. Имали сме и 2400 танка, в момента няма и 20.

„Имахме 800 БТР-а, сега искате да подарите 100 БТР, вместо да се използват от нашата армия“, гневен бе Гуцанов и заподозря, че има хора, които се облагодетелстват за сметка на българската армия.

„Само преди седмица гласувахте в тази зала да закупим подобни на тези машини, горе-долу на същата възраст, говоря за американските страйкъри, дори те не бяха подали оферта, но нашето министерство на отбраната сложи наколенки и пусна писмо дали не могат да ни ги дадат, имахме по-добри оферти“, продължи да атакува развълнуваният депутат. И призова мнозинството: „Ако поне малко ви е останало нещо като национално достойнство, за да не се чувствате като национални предатели след години – спрете се и помислете за България. И бъдете български народни представители, а не чужди „, призова Гуцанов.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС заяви, че става въпрос за техника, която е на МВР, а не на Министерство на отбраната и увери, че техниката на МО не е засегната в това споразумение

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов беше категоричен, че давайки тази техника, на практика ще подарим 1 млрд. лв. на Украйна. Вие сте срам за България и българската история“, каза той.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ протестира на Костадинов, че по време на дебата са се казали неверни твърдения. Той коментира, че тази техника, която е на 40 години, не струва 1 млрд. лв. и това е спекулация.

Мирчев посочи, че цялата военна техника, която „ние даряваме и не е сериозна като количество и бива заплащана от ЕС“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.