Според военния министър нямаме 155 мм снаряди, а ВМЗ-Сопот ги рекламира

Военният министър Димитър Стоянов обяви, че България изобщо не разполага със 155-милиметрови снаряди, които иначе са обект на реклама като произвеждани от ВМЗ-Сопот, пише „Сега“.

„Няколко пъти  заявих, че България следва общата политика на Европейския съюз и Европейския съвет. Взетото решение е ясно. Три момента има в това решение. Първото е предоставяне на 155-милиметрови снаряди на Украйна – 1 милион. Нали не очаквате, че те ще се предоставят от днес за утре? Те трябва да бъдат извадени от складови наличности. Ние нямаме такива. България няма 155-милиметрови снаряди. Няма как да се включим в такова решение на ЕС. Производството на такива снаряди ще отнеме много време – повече от година. Но в крайна сметка МС не разполага с такива. Затова казахме, че не можем да участваме в тази сделка”, обяви военният министър по Нова тв. 

Той твърди, че не само такива снаряди няма в армията, но нямало възможност и да се произведат. „Доколкото ми е известно, ВМЗ още няма възможност да произвежда такива снаряди. Целта на предоставянето на боеприпаси от наличностите на МО е тяхното опресняване, в строго съответствие с решението на НС”, каза Димитър Стоянов.

По думите му въпреки че страната ни не може да изпрати такива снаряди, тя не може и да спре другите държави, които могат и искат да пратят такава помощ. Затова и България подкрепя общата политика на ЕС.

„Трябва ли България да спре помощта, която някои държави желаят да дадат на Украйна? Не! Това е причината да коментираме, че България подкрепя общата политика на ЕС. Ние няма как да подкрепим 155-милиметрови снаряди при условие, че ги нямаме”, каза Стоянов.

Той каза, че страната ни е дала това, което е предвидено в Приложение 1 от решението на НС, онова, което е „било в повече”. Министърът коментира, че България не може да предостави и самолети, защото армията разполага с точно толкова, колкото са ѝ необходимо, за да изпълнява поставените й от конституцията задачи.

„Имаме 18 самолета МиГ-29. Колко са изправни – няма как да бъде коментирано в студио. Няма обществена поръчка за ремонт, а за покупка на двигатели – 6 броя. Това са за ремонтирани двигатели втора употреба. Сега ще обявим нова обществена поръчка за още 6 двигателя. До дни ще дойде един двигател от Полша, до края на април очаквам и втори”, каза Стоянов.

Министърът обясни, че са правени анализи за рисковете за страната ни да бъде нападната при евентуален конфликт Русия-НАТО, провеждат се компютърно симулиране учения, правят се изводи и планове.  

„Моята оценка е, че войната ще продължи дълго и тя ще е война на изтощение. Това е тактика, приета от руската страна в момента”, каза военният министър. Според него е трудно да се каже какъв ще бъде изходът. 

Стоянов обяви, че няма и решение за изпращане на български военнослужещи на територията на Украйна, както твърдят някои политици. 

„Една лъжа, повторена 100 пъти, няма да стане истина. Изборите на 2 април ще минат и ние ще се събудим отново с лъжата, която беше тиражирана през тази кампания”, категоричен е Стоянов.

„Мога да ви покажа решение на МС от 16 февруари. То предвижда изпращане на един офицер в Брюксел, както и щабен офицер и екип за обучение в Полша. Никъде няма решение за изпращане на военнослужещи в Украйна. Решението на НС е за изпращане на наши военнослужещи на територията на страна членка на ЕС. Украйна не е такава”, продължи военният министър.

Той отново подчерта, че не може да има подобно секретно решение. „Трябва да има решение на НС. Няма и натиск за такова. Това е за вътрешнополитическа употреба. Някои си мислят, че боравейки със страха на хората, ще постигнат голям резултат на изборите. Но не, няма да го постигнат”, заяви Стоянов. И призова за спокойна обстановка и казване на истината.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.