Специалната прокурорка, разследваща главния прокурор, ще проверява свързан ли е Сарафов с „Осемте джуджета“

Специалната прокурорка Даниела Талева, която може да разследва обвинител №1 и неговите заместници, проверява данни, свързващи и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов с аферата „Осемте джуджета“. Те са постъпили при нея след встъпването ѝ в длъжност, предаде БНР.

Делото, от което тръгва проверката, беше образувано след взрива до автомобила на Иван Гешев миналия май. В края на месеца Софийската районна прокуратура съобщи, че разследва бившия следовател Петьо Петров, по прякор Пепи Еврото, и още един човек за изнудване чрез незаконни записи и проследяване.

С постановление от 9 юни 2023 г. наблюдаващият прокурор от Софийската районна прокуратура отделя част от материали от делото, по което е работила и Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“, и ги изпраща до ръководителя на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова, която е контактна точка по току-що влезлия в сила механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Като мотив се посочват свидетелски показания, съдържащи се данни за извършено престъпление от заместника на Гешев тогава – Борислав Сарафов. По това време все още няма избран специален прокурор по новия механизъм.

Припомняме, че Даниела Талева встъпи в длъжност през декември след поредица законодателни и логистични препятствия. Веднага след това тя получи сигналите, свързани със Сарафов.

В периода преди встъпването ѝ делото бе поето от Софийската градска прокуратура, а изпратените във ВКС веществени доказателства бяха изискани за нуждите на разследването. Съдия Лада Паунова казала „да“, тъй като те се отнасяли не само до дейност на Сарафов.

След като поела функциите на прокурор за разследването на обвинител №1 и неговите заместници Даниела Талева е изискала веществените доказателства по „Осемте джуджета“ и те вече се проверяват от разследващите полицаи, които са част от екипа ѝ. Тази проверка трябва да завърши или с образуване на досъдебно производство срещу настоящия и.ф. главен прокурор, или с отказ, допълва БНР, позовавайки се на свои източници.

При Даниела Талева има още няколко сигнала срещу Борислав Сарафов – на сдружение „Боец“ и на граждани. По един тя прекрати проверката, след като не откри данни за извършено престъпление. Той беше свързан с имоти на негови роднини.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.