София под вода! Мазета се наводниха, Околовръстното шосе стана река

Воден ад застигна и столицата! Народът пропищя от наводнени улици, мазета гаражи и приземни етажи, запушени шахти и паднали дървета и клони причини поройният дъжд миналата вечер.

121 са сигналите за щети, нанесени от силния дъжд в София и няколко софийски села, бяха подадени през изминалата нощ. Най-много от сигналите бяха за кварталите „Симеоново“, „Драгалевци“ и „Витоша“.

На тел.112 сигнали за отводнявания са получени и от хора в Ловеч и Перник. Спасителни екипи са се отзовали на сигнал за паднало дърво в Пловдив.

Седем сигнала за отводнявания има от жители на Етрополе, съобщиха от МВР.

Между 40 и 70 литра на кв. м е падналият дъжд до полунощ в различните райони на София по данни на Националния институт по метрология и хидрология

Екипи на общината и полицията затвориха част от пътната мрежа в столицата заради събралата се вода. Затворено за движение беше кръстовището на „Лъвов мост“, като причината беше наводнение в тунела.

Забрана за движение имаше и по южното платно на софийския Околовръстен път между булевард „Симеоновско шосе“ и булевард „Черни връх“.

Кадри от шофьори във Фейсбук показаха, че водата е превърнала част от Околовръстното шосе в канал. От МВР допълниха, че три коли са закъсали и се е наложило от тях да бъдат извадени пет души, сред които жена и две деца.

Снимка: Скрийншот/Facebook

Подобно беше положението на още няколко места в столицата, сред които и в тунела на НДК, като там се преминаваше изключително трудно.

Сериозна беше ситуацията в софийското село Желява, където река излезе от коритото си и наводни къщи и дворове в района заради дънер, който препречваше пътя на водата, предаде БНР.

Екипи на пожарната по-късно премахнаха дървото. В селото е евакуирана една жена. Пожарникари има и в други две села – Бухово и Яна – където се отводняват мазета и приземни етажи.

В профила си в социалните мрежи столичният кмет Йорданка Фандъкова написа, че се следят нивата на реките и язовирите. Тя призова гражданите при нужда да подават сигнали на телефон 112, за да се организират действията на екипите.

Към момента няма данни за пострадали и загинали хора.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.