София-област вече е в грипна епидемия, без ваканция за децата обаче

В София-област бе обявена грипна епидемия – от днес от 1 февруари тя ще е в сила, но децата няма да излизат ваканция.

Седем са общо областите в страната с вече обявена грипна епидемия – Плевен, Смолян, Пловдив, Габрово, а от днес временните противоепидемични мерки са в сила и в София-област, Варна и Бургас.

Припомняме, че се преустановяват плановите приеми за бременни жени и деца, задължителните имунизации и профилактичните прегледи. Забраняват се свижданията в болници и социални институции за деца и възрастни хора.

Въпреки обявената грипна епидемия, учениците ще продължат да посещават учебните занятия присъствено.

„Има много болни в момента. По-често преглеждаме малки деца, а по-възрастните решават да си останат вкъщи и да се лекуват самостоятелно. Родителите са по-притеснени за децата, но и те съобщават, че имат симптоми. Хубаво е болните да си останат вкъщи и да се лекуват и най-важно е още при първи симптоми да се посети лекар, за да се прецени дали е болен от грип, защото за него има специфично лечение, или е болен от друг вирус“, обясни пред БНТ д-р Александър Николов, общопрактикуващ лекар в ДКЦ – Костинброд.

Лекарите отново съветват при първи симптоми да се потърси медицинска помощ, а не да се прибягва до самолечение.

Специалистите съветват и при вдигане на температура, да не се взимат медикаменти преди температурата да се качи над 38 градуса. Високата температура помага на тялото да се справи с вирусите и бактериите. Добре в началото да се приемат повече течности, вместо веднага да се тъпчем с лекарства за сваляне на температурата.

Лекарите препоръчват и при първите симптоми да се направи тест от аптеката – дали става дума за грип или за ковид. След това с резултата да се обадим на личния лекар, който да назначи преглед.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.