София не иска да плати обезщетенията за разменените бебета без съдебно дело

Обезщетенията за разменените бебета в болница „Шейново“ ще бъдат определени след съдебно дело и едва след това те ще бъдат отпуснати от бюджета на Столична община. Това стана ясно от изявления на общински съветници в Столичния общински съвет.

„Това са едни от най-трудните случаи, когато трябва да се вземе решение по справедливост. В такива случаи компетентен е българският съд, който изяснява фактическата обстановка с множество разпити“, това заяви по Би Ти Ви заместник-шефът на здравната комисия в СОС и общински съветник от БСП Милка Христова, която е и юрист.

„Страхувам се, че общинският съвет няма такава компетенция. Така че ако претенцията бъде насочена към общинската болница, която след това се обърне към нас за одобрение и решение, взимане на такова решение без съдебна санкция няма да бъде законосъобразно. Досегашната наша практика е да одобряваме търговските отношения на нашите дружества, но когато се приключи цялата законова процедура и имаме налице съдебна преценка. В такива случаи ние обикновено даваме съгласие с цел да се спеси публичен ресурс – допълнителни  разноски по изпълнителното производство“, коментира още Христова.

„Аз съм общински съветник в СОС и не искам пострадалите родители от немарливостта на общинската болница да бъдат принудени да отидат на съд“, коментира пък независимият общински съветник Методи Лалов във Фейсбук. Той ще настоява СОС да се произнесе по претенцията на родителите и да определи недвусмислено какво обезщетение трябва да получат. „Ще изложа конкретни съображения за размера на справедливото обезщетение“, посочва Лалов. Според него не пречи СОС да мотивира справедлив размер и да плати него. А ако родителите намират сумата за несправедлива, могат да потърсят правата си над платения размер в съда.

Адвокатите на двете семейства с разменени бебета съобщиха вчера, че ще искат обезщетение от общо 600 000 лв. Предложенията за доброволно решаване на спора ще бъдат внесени в лечебното заведение. Парите ще бъдат осигурени от бюджета на София, заяви общинският съветник и също член на здравната комисия Яна Тодоранова. Тя подчерта, че преди това ще трябва да се мине през съдебен контрол.

“Процедурата е много ясно разписана. Човешкото страдание може много трудно да бъде остойностено. Важно е, че вече има троен контрол в болницата, така че в следващи случаи рискът от подобна грешка да се сведе до минимум”, коментира и председателят на здравната комисия в СОС д-р Антон Койчев.

Адвокат на едно от семействата с разменени бебета съобщи вчера, че всяко от тях  претендира по 300 000 лева за причинени неимуществени вреди и че първоначално предложението ще бъде за извънсъдебно споразумение и доброволно изплащане. Ако цялата сума не бъде одобрена, предстои съдебна битка, поясни юристът. Разговорите между адвокатите на двете семейства и юристите в болница „Шейново“ за изплащане на обезщетения са започнали още на 3 януари – 10 дни преди бебетата да бъдат върнати на биологичните им родители. „Tогава, както и сега, претенцията, след като я обсъдих обстойно с моите доверители, погледнах кръга засегнати лица, анализирах всичко това и смятам, че една сума от 300 000 лева би била справедлива в този вариант“, коментира адвокат Стоян Стойков.

Съдии, които гледат дела за вреди, обаче коментираха пред „Сега“, че разумното обезщетение би било не повече от 40 000 лв. „Все пак противоправното състояние е продължило 4 месеца, а страданията са били в кратък период, след като семействата са узнали за размяната“, обясни магистратът. И допълни, че все пак има и съпричиняване, тъй като майките са имали гривна и са могли да видят тази на бебето. „300 000 лв. се присъждат на много тежки увреждания, като будна кома, парализа и т.н. Дори за смърт не се присъждат 300 000 лв.“, посочи още съдията. Според него съдебната практика категорично дава в пъти по-големи обезщетения за телесни увреждания, отколкото за стрес или уронено добро име и други подобни морални страдания.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.