София ми е Париж: Двустайно жилище за €250 000

Луксозните жилища продължават да поскъпват. В големите градове вече почти не може да се намери висок клас жилище на цена под 250 хил. евро, дори когато става дума за двустайни апартаменти, които са по-евтини дори в Париж, казаха брокери на имоти в София пред „Труд“.

Друга тенденция на пазара е, че хората все повече държат на енергийната ефективност на дома си. Във високия сегмент от пазара вече много купувачи искат да придобият имот с отопление на газ или термопомпа. Все повече хора искат жилище с повече от един източник на енергия.

Затова при строителството на нови жилищни сгради все по-често предприемачите търсят място за поставяне на слънчеви панели и внедряват всякакви технологии за по-здравословен живот и по-зелен тип строителство.

Нараства търсенето и на сертифицирани зелени жилищни сгради, особено при новото строителство. Купувачите се интересуват дали жилището им ще има такъв сертификат и с какъв алтернативен начин за отопление, охлаждане и дори осветление разполага имотът.

По време на пандемичните години купувачите във високия сегмент на пазара на имоти у нас са променили начина си на живот и вече не се задоволяват само с едно жилище в града. Те искат и луксозен ваканционен дом, което води до изчерпване на наличностите на пазара.

Пример за това е Банско, където предлагането на луксозни апартаменти се изчерпва. Принос за това има възвръщането на интереса от чуждестранни купувачи, които дълго време са отсъствали от зимния ни курорт. Сред тях има французи, германци, англичани, както и по-традиционните за пазара ни поляци и румънци.

Купувачите на луксозни жилища са хора с високи доходи, които имат и високи изисквания към дома си. Най-често това са хора, които имат собствен бизнес, мениджъри са на големи компании или работят в сферата на информационните технологии. С покупката на жилище те искат да повишат стандарта на живот на семейството си.

Но луксозните имоти са и чудесна инвестиция, защото през годините цените им само нарастват. Купувачите на такива имоти най-често плащат с налични средства или взимат банков кредит за малка част от цената. Затова търсенето на луксозни имоти не се влияе от нарастване на разходите за издръжка на домакинствата или от лихвите по банковите кредити.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.