Социолог отсече: Няма шанс за правителство на ГЕРБ

Ако има някакъв шанс за съставяне на редовен кабинет между първите две политически сили, това е с втория мандат. Това заяви пред БНР Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“.

„Ако има някаква възможност въобще за съставяне на кабинет между първите две политически сили, то без съмнение трябва да се направи компромис и от едната, и от другата. Очевидно с първия мандат правителство, излъчено от първите две политически сили, изглежда твърде малко вероятно да се случи. Оттук нататък, ако има някакъв шанс за съставяне на редовен кабинет между тях, това е с втория мандат. Какъв компромис трябва да се направи там – ако ГЕРБ направят първия компромис, то тогава компромисът от ПП-ДБ трябва да бъде – без политически лица и съответно експерти, които под някаква форма да бъдат консултирани между първите две политически сили„, обясни той в интервю за предаването „Преди всички“. 

Ако изключим политическото говорене на остриетата в ГЕРБ, би могло да се допусне консенсус, защото лидерът на партията задава подобен тон, изказа мнението си Ганев. По думите му една от причините за това е политическата изолация на партията:

„Ситуация, от която ГЕРБ с много бавни стъпки започна да излиза в последните 3 години. Последната стъпка за излизането от политическата изолация от страна на ГЕРБ е форма на сътрудничество с тези, които бяха на протестите през лятото на 2020 г.„. 

Според него хората няма да приемат ентусиазирано коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС и то преди местните избори:

Това означава неминуемо просто да се отвори шампанското в централата на ПП-ДБ, защото те виждат в това абсолютна своя победа на предстоящите местни избори, защото наказателният вот и вълната, която може да се събуди в следствие на една такава коалиция, няма съмнение, че ще бъде налята в мелницата на ПП-ДБ“.

По думите му за ПП-ДБ местните избори са изключително важни, защото това ще им осигури някакво вкореняване в местната власт. Именно това е и основен техен аргумент да не искат да се коалират с ГЕРБ – за да не загубят гласове на местния вот, обясни Димитър Ганев. 

„Ако има вариант за коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС, той няма да се случи в първия мандат. Ако има такъв вариант, той ще се случи в третия мандат. Смятам го за малко вероятен„, коментира още той. Според него такава коалиция ще изглежда експертно, програмно, с ограничен хоризонт. По думите му какъвто и кабинет да бъде роден, той ще изглежда по този начин.

Ако президентът прибърза връчването на мандатите, а нещата отиват към предсрочни избори, означава, че ще отидем без гласуван бюджет на избори. Това за трети служебен кабинет е катастрофа„, изказа мнението си Димитър Ганев. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.