Сняг и пожар спряха тока на половин София и в други градове

В истински зимен ад се превърна събота вечер. Пожар спря електрозахранването в югозападните части на столицата на миналата вечер. Няма ток в район Витоша, Красна поляна, Банкя, Триадица, Кремиковци, Лозенец, Люлин, Овча купел, Красно село, предава БНТ.

Заради обилните снеговалежи няма ток и на много места в Софийска област. Това са общините Костенец, Драгоман, Правец, Ботевград, Самоков, Годеч, Сливница, Божурище, Костинброд, Долна баня, Елин Пелин, Своге.

Справка в сайта на Електрохолд показва, че прекъсвания на тока има и в областите Перник, Кюстендил, Ловеч, Враца, Монтана и Видин.

Аварийните екипи на ЕРМ Запад са на терен да отстраняват авариите, причинени от тежкия сняг, който скъса проводници, счупи изолатори и събори стълбове.

Пожар в подстанция на ЕРМ Запад предизвика изключване на електрозахранването в части от югозападните квартали на столицата в 19.48 часа. Екипите на ЕРМ Запад и пожарната са на терен. Очаква се електрозахранването да бъде възстановено най-късно до 21.45 ч.

Без ток заради пожара в подстанция на ЕРМ Запад тази вечер остана и националната педиатрична болница в столицата, като се появиха сигнали в социалните мрежи, че не е пуснат генераторът. Пред БНТ директорът на здравното заведение опроверга тази информация и заяви, че са действали бързо и адекватно.

„Ситуацията е под контрол, в болницата има ток, но към момента захранването е от резервния източник, тъй като от основния източник продължава да няма ток. Не знаем по каква причина. Надяваме се от електроразпределителното дружество и от Столична община да ни отговорят. Болницата има алтернативен източник, но неудобството е, че когато първоначално е спрян токът, се е включил генераторът, който захранва само отделни структури – реанимации, Спешния блок, неонатологията, за да поддържа включената медицинска техника. Имаме разговори с аварийната служба на общината. Няма деца в болницата, които да са претърпели някакъв вид щета от прекъсване на електрозахранването. Всички деца, които са в интензивно, са без промяна на състоянието си, въпреки инцидента“, коментира д-р Благомир Здравков, директор СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ в София.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.