Служителите на антикорупционната комисия се ползвали с привилегиите на миньори

Служителите на антикорупционната комисия се ползват с привилегиите на миньорите. За това алармира бившият социален министър и вицепремиер Ивайло Калфин. По думите му това е несправедливо.

Хората от Комисията за противодействие на корупцията, както и колегите им Комисията за отнемане на незаконното имущество полагат труд I категория. Това означава, че се ползват с привилегията да се пенсионират рано, наред с хора, които наистина се трудят при вредни и опасни условия. Като например миньори, водолази, погребващите радиоактивни отпадъци, разказа Калфин.

В новия Закон за противодействие на корупцията, който влезе в сила през октомври 2023 г., изрично е записано, че „трудът на членовете на Комисията, на разследващите инспектори и на инспекторите, осъществяващи оперативно-издирвателна дейност, се зачита за първа категория“. Същото се полага и за членовете на комисията за конфискация, както и за служители в органите ѝ. Тази несправедливост на практика не е от вчера, тя беше в сила и докато действаше закона за КПКОНПИ и сега просто е пренесена от депутатите в новата уредба.

В самите пенсии има много неравенства и несправедливости, които се случиха заради увеличаването на само на част от тях, а през последните години това се наблюдава при минималните пенсии. Най-ощетени в момента са хората, които дълги години са си плащали по-високи осигуровки, а тяхната пенсия е близка до минималната, каза Калфин пред bTV.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.