Случаят Дебора: Георги остава в ареста

Обвиненият по случая с Дебора Георги Георгиев каза пред съда, че няма да се укрие, има малко дете и ще се явява на всяко дело, въпреки това го оставиха в ареста.

Окръжният съд в Стара Загора остави за постоянно в ареста 26-годишния Георги Георгиев, обвинен за нападението и нанасянето на 21 прорезни рани с макетен нож на 18-годишната Дебора Михайлова. Обвиняемият обжалва оставането си в ареста, като изтъкна, че не е отправял заплахи, не е запознат с делото и малката му дъщеря имала нужда от неговата подкрепа. 

От Окръжната прокуратура в Стара Загора поискаха обвиняемият да остане за постоянно в ареста с мотив, че е обществено опасен, обвинен е в тежко умишлено престъпление, налице е обосновано предположение, че именно той е отправил шест закани за убийство към 18-годишното момиче. Освен това Георгиев е с влязла в сила присъда за престъпление срещу личността.

Според защитата му адвокат Петко Кънев обаче съставът на Районния съд, който на 31 юли остави в ареста 26-годишния мъж, е незаконосъобразен. Той добави, че това е „класически пример как не трябва да функционира съдебната система“.

По думите на юриста има сериозен обществен и медиен натиск за задържане на клиента му на всяка цена. Защитникът на Георгиев призова съдът да се абстрахира от общественото мнение и да постанови решение по убеждение и изтъкна, че „липсват данни за извършено престъпление“.

26-годишният Георгиев пък каза пред съда, че не е отправял заплахи и поиска по-лека мярка.

„Не съм отправял заплахи и не съм запознат с делото. Моля да смените мярката ми с по-лека! Имам малко дете (Георгиев има дъщеря – бел.ред.), което се нуждае от моята подкрепа. Не съм се укривал и ще се явявам на всички призовки“, каза той пред съдията, след като обжалва оставането си в ареста. 

Това е втората мярка за неотклонение спрямо Георгиев. По обвинението за нанасянето на 21 порезни рани с макетен нож, Окръжният съд го освободи на 5 юли с мотив, че описаните в експертизата наранявания са лека телесна повреда. Именно това решение предизвика поредица от протести в цялата страна и доведе до оставки и уволнения. 

Според първите показания на жертвата пред полицията, на влизане в дома ѝ извършителят я ударил по главата с юмруци, след което си спомня, че се събудила обляна в кръв и потърсила помощ.

След нападението, извършено на 26 юни, бе установено, че 18-годишната Дебора Михайлова, бивша приятелка на обвиняемия, е със счупен нос, а след множеството прорезни рани бяха направени 400 шева по тялото ѝ. Впоследствие стана ясно, че разрезите са направени така, че да не бъдат засегнати кръвоносни съдове. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.