Словакия спира помощта за Украйна

Президентът на Словакия отхвърли плана на служебното правителство на нейната страна за изпращане на допълнителна военна помощ на Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Тя заяви, че служебният кабинет няма нужните правомощия. Също така изтъкна, че партиите, които са против помощта за Украйна в момента преговарят за съставяне на правителство.

От Президентската канцелария поясниха, че настоящото правителство на технократите има само ограничени правомощия, защото е загубило вот на доверие в парламента на 15 юни. Технократският кабинет бе формиран с цел да изведе страната до предсрочните избори.

Президентът Зузана Чапутова поиска от лидера на спечелилата изборите партия да се опита да състави коалиционно правителство. Бившият премиер-популист Робърт Фицо и неговата лява партия Smer, спечелиха 22,9% от гласовете в събота. Той ще има 42 места в 150-местния парламент.

Фицо даде заявка да спре помощта за Украйна. Словакия беше основен поддръжник на Украйна, дарявайки оръжие, включително своя флот от изтребители МиГ-29 от съветската епоха.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.