След побоя на Християн Пендиков в Охрид: Северна Македония не трябва да влиза в ЕС!  

Българинът Християн Пендиков – секретар на културния клуб „Цар Борис III“, е пребит в Охрид. Само защото е българин, а побоят се случва в Охрид, може би най-свързания с българската история македонски град. Макрон естествено мълчи, Херо Мустафа също. Партийните ни лидери, дето подкрепиха падането на ветото, проговориха по няколко изречения, колкото да не е без хич. Същото се отнася и за президента, както и за назначения от него премиер, щели да викат посланика във Външно, да протестират.

Да, ама да не си на мястото на бития младеж и неговите близки. И на всички онези, които носят нещо българско в душите си в държавата Северна Македония. Да се чудиш на българските политици какви жалки душици са. Вместо да скочат, да креснат в един глас и не вето, ами ако трябва, категорично да заявят, че македонците не са дозрели да бъдат в ЕС, те треперят да не би да разсърдят западните посолства. Тъжно е, когато за пореден път ние, обикновените хора, осъзнаваме, че сме по-свободни от политиците, които ни управляват. По-свободни сме от медиите, които уж ни информират, и то така, че да не предизвикат гневна народна българска реакция. По-свободни сме от социолозите, дето ни въртят телефоните да ни питат за щуротии. Защо не направят проучване за антимакедонските настроения в българското население? Ние всички говорим помежду си, коментираме, трудно бихме посочили човек между нас, който да симпатизира на тази държава в този ѝ антибългарски вариант.

Защо не се направи едно мащабно, представително социологическо проучване каква част от българите подкрепят влизането на македонците в съюза? Защото резултатите ще бъдат смазващи не само за жителите на тази измислена държава, но и за Макрон и другите европейски водачи. А българските политикани, назоваващи себе си политици, ще трябва да се съобразят с волята народна и да отрежат пътя на северномакедонците към ЕС. Така би било редно. Това, естественно, няма да се случи и някой ден ще имаме евросъсед, който няма да спре с антибългарските си безумия. Как ли ще се чувстват нашите родни политикани? Ами евролидерите, дето ни натискат? Ще търпи ли ЕС някой да бъде бит, тормозен, обиждан? Това ли е новата Европа?
 
Иван Стоименов, Пловдив, за в. „Ретро“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.