Слави зове: Свалете Асен Василев от власт!

Писма от Делян Добрев до Асен Василев и впоследствие от Слави Трифонов до депутата от ГЕРБ бяха разпространени във Фейсбук. Поводът е проектобюджетът на България.

Комуникацията започна с отворено писмо от Добрев до Василев. В него той пише на финансист №1, с когото признава, че преди години са били приятели:

В последните три години няма кой да ти се опре. Първо заплени избирателя, а в последствие успя някак да убедиш и партийните лидери да следват твоите желания. Не това е важното – намерил си начин, направил си го. Важното е да се опомниш, преди да е станало късно за нашата клета държава… 

От първия ти ден като министър на финансите до края на 2024 планираш да изтеглиш 19 755 200 000 лева нов дълг (една немалка част вече изтегли и похарчи). За 2025/2026 планираш още 17 614 300 000. Сумарно това прави приблизително 37,4 милиарда нов дълг, което е повече от дълга взет от държавата ни от освобождението до сега…

Икономиката се влачи по корем, по-високите социални разходи вдигнаха инфлацията и никой не забогатя. Хората си останаха със същата покупателна способност, просто имат повече хартийки за същите стоки. Държавата обаче задлъжнява с бясни темпове. Лихвите вървят нагоре и ще ни е много по-трудно да обслужваме лихвите по заемите, които теглиш.

Искам да ти дам един пример. Дано ти помогне да се осъзнаеш. Според НСИ към 31.12.2022 година децата в България са 1 099 696. Ако разделим планирания от теб дълг на броя на децата в България (тъй като те ще плащат тази сметка), се получава по 33 981,66 лева на всяко дете. Без лихвите и сметката не изключва децата от малцинствата и социално слабите семейства – на ВСЯКО дете по близо 34 хил лева без лихвите“, пише Делян Добрев. 

И призовава своя бивш приятел, с когото се познавали от 30 години: „Асене, осъзнай се! Намали приходната част до изпълнението от тази година, балансирай бюджета, все още не е прекалено късно. Няма кой да те спре, трябва сам да се осъзнаеш и да се спреш“, пише му във Фейсбук депутатът от ГЕРБ.

В задочния диалог с отворени писма се включи и лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Ето какво написа той по повед обръщението на Добрев към Василев:

„Господин Добрев, прочетох Вашето писмо до Асен Василев. Разбира се, не надничам в чужда кореспонденция, но писмото Ви беше открито, някакси ми се наби в очите и ми е трудно да го подмина, все едно не съм го прочел. А, и нещата, за които пишете, касаят всички български граждани. Така че спокойно мога да взема отношение по тази мила и емоционална, епистоларна форма на обръщение. В писмото си Вие молите Асен Василев да се осъзнае по отношение на бюджета, да спре да тегли външен дълг, защото ще задлъжнеят българските деца. От текста става ясно, че според Вас, Асен Василев, когото познавате от 30 години, се е самозабравил и води държавата към финансов крах, а Вие с плачевен тон го карате да се осъзнае и да спре. Направо, като герой от турски сериал, който моли влюбената героиня да не прави необмислени, емоционални решения. Само дето не сме в турски сериал, няма никакво значение от кога се познавате с Асен Василев, кога сте му бил приятел и кога не, защото Вие сте лицемерен за пореден път и може да спрете Асен Василев веднага. Няма нужда да му пишете открити любовни писма, просто Вашата партия трябва да спре да го подкрепя. Можехте да го спрете на два вота на недоверие, но вие гласувахте за Асен Василев. Вашата партия ГЕРБ, заедно с ДПС продължава да поддържа този човек. Вашият лидер, Бойко Борисов, заедно с Делян Пеевски са стабилната опора, благодарение на която Асен Василев може да си разиграва коня. Така че г-н Добрев, Вашето открито писмо трябва да е до Бойко Борисов, всъщност две писма – едно до Бойко, едно до вашия адаш Делян и ако в тези писма сте много убедителен, лидерите на ГЕРБ и на ДПС веднага ще свалят Асен Василев от власт и той няма да може да тегли дългове и да задлъжняват българските деца.

Г-н Добрев, осъзнайте се и насочете емоционалните си, епистоларни форми на обръщение към правилните респонденти.

Слави Трифонов

П.С. И понеже в писмото си казвате, че Асен Василев е успял да заплени хората и да убеди партийните лидери да следват неговите желания, ще Ви кажа, че Вие грешите. Мен нито ме е запленил, нито ме е убедил, а направо ме отврати и ме вбеси. И, за това веднъж вече го свалих от власт. Препоръчайте на лидерите на ГЕРБ и ДПС да направят същото“, завършва лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.