Скулпторът Любомир Григоров: Денонощно работя по паметника на Гунди!

„Денонощно работя по паметника на Гунди! Слава Богу, всичко се получава по най-добрия начин!“

Това заяви ексклузивно пред „България Днес“ скулпторът Любомир Григоров, творецът избран да увековечи футболната легенда Георги Аспарухов с монумент в цял ръст.

На 4 май се навършват 80 години от рождението на Гунди и тогава трябва да бъде официалното откриване на паметника му. „Надявам се, че нещата ще се развият по план и в началото на следващия месец всички ще могат да видят паметника на Аспарухов в напълно завършен вид“, споделя Григоров.

Любомир Григоров
Любомир Григоров

Статуята ще бъде поставена в парк „Гео Милев“ на 200 метра от родната къща на Гунди. Проектът е подкрепен от кмета на район „Слатина“ Георги Илиев, който първи публикува снимки на работен вариант на паметника. На скулптурата, изработена от Любомир Григоров, Аспарухов е с футболна топка в краката и поглед, вперен напред.

Четете още

„Идеята ми за тази поза беше Гунди да изглежда така, сякаш е в началото на някакво действие – казва Григоров. – Току-що е спрял топката с крак и е готов всеки момент да я разиграе или да стреля. Със съсредоточен поглед в далечината, готов за атака.“

Очакванията са, че футболен клуб „Левски“ ще организира поредица от инициативи за отбелязването на 80-годишнината от рождението на Георги Аспарухов. Да има паметник в цял ръст на Гунди е стара мечта на поколения левскари, която изглежда скоро ще бъде сбъдната.

Гунди в действие

СНИМКА: Петър СПАСОВ
Гунди в действие СНИМКА: Петър СПАСОВ

„Харизмата на Аспарухов, неговото излъчване и енергия са магията, която сплотява запалянковците и до ден днешен – категоричен е Любомир Григоров. – Някои хора просто са специални и Гунди е един от тях.“

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.