СКАНДАЛ В ПЛЕНАРНА ЗАЛА! Костадинов изригна: Никой не трябва да пипа паметника!

„Никой не пипа този паметник!“ Това обяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов по повод демонтажа на паметника на съветската армия, който тече вече трети ден. Тази сутрин бе отрязана главата на войника от композицията.

Днешното пленарно заседание започна с демонстрация заради демонтажа на паметника. 15 минути след като депутатите започнаха работа, председателят на Народното събрание Росен Желязков даде почивка за председателски съвет. Това се наложи след като народните избраници от ИТН, „Възраждане“ и БСП се събраха демонстративно пред трибуната. 

Заседанието започна с декларация от името на „Възраждане“ във връзка с „беззаконието в последните дни и седмици“. Думите на лидера на партията Костадин Костадинов са провокирани и от демонтирането на Паметника на Съветската армия. Той призова народните представители да излязат на трибуната, „за да покажат ясно и категорично, че никога няма да допуснат беззаконието и тоталитаризма да управляват нашата страна“.

„За т.нар. конституционно мнозинство ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС законите не важат. Грубото погазване на законите намери своя апотеоз в беззаконието, на което сме свидетели в центъра на София. Протестът трябва да влезе в парламента“, заяви Костадинов.

„Без никакъв законов акт, без заповед, без решение, в центъра на София безчинстват някакви хора, въоръжени с флексове. В такава ситуация, гражданите излизат и протестират нормално и никой в тази зала не им обръща внимание. Крайно време е протестът на гражданите да бъде чут“.

Пред трибуната се събраха депутати от „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“. Костадин Костадинов каза, че Народното събрание няма да работи, докато този въпрос не бъде разрешен.

„Някой ще обясни ли това какво е – хепънинг, пърформанс или някакъв хор, който ще изпълни нещо“, попита председателят на парламента Росен Желязков.

Председателят на парламентраната група на ИТН Тошко Йорданов коментира, че са отпред заради „абсолютната бруталност“, която мнозинството извършва с Конституцията.

Борислав Гуцанов от „БСП за България“ поиска Желязков да припознае искането им за изслушване на министъра на културата и на министъра на регионалното развитие във връзка с демонтажа на Паметника на Съветската армия. Вчера министърът на културата изрази готовност да бъде изслушан по темата.

В крайна сметка председателят на парламента прекъсна заседанието и свика председателски съвет.

След председателския съвет пред журналисти Костадинов каза, че съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков обявил, че има документи за преместването на Паметника на съветската армия:

„Кирил Петков продължава да твърди и да упорства, че паметникът ще се мести. Това, което в момента се реже, абсолютно престъпно и беззаконно, щяло след това да бъде сглобявано – къде, как и кога не е ясно. В тази ситуация единственото нещо, което трябва да се случи, е това беззаконие да бъде прекратено“.

Според Костадинов „никой не трябва да пипа този паметник“, а вчера народни представители от „Възраждане“ са обикаляли по институциите в столицата и никъде не е имало заповед или решение. Според него има два варианта – или са ги излъгали и са крили документи, или сега ако покажат нещо, те ще ги антидатират.

Очакваше се днес депутатите да гледат на второ четене бюджетите на здравната каса (НЗОК) и на Държавното обществено осигуряване. Попитан това не е ли бойкот и на бюджета, Костадинов отговори, че той е „изключително антисоциален и изключително срещу интересите на българските граждани“. „Неслучайно ние няма да го подкрепим“, добави лидерът на „Възраждане“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.