Симидчиев изригна: Опазването на здравето не е в Здравната каса

Опазването на здравето не е в НЗОК, опазването на здравето – ваксинациите и профилактичните програми са в Министерството на здравеопазването, каза в интервю за Националното радио доктор Александър Симидчиев, депутат от ПП-ДБ.

В Бюджет 2024 има заложена реформа в здравеопазването, която се състои в създаване на фонд „Преференция и профилактика“ към здравното министерство, който ще се се финансира от акцизи и данъчни постъпления и се насочва към програми за борба с тютюнопушенето, с наднорменото тегло, с липсата на достатъчна двигателна активност, ефективни програми срещу големите социално значими заболявания – сърдечносъдови, мозъчносъдови, диабетни и онкологични, обясни той.

„Ние се фокусираме върху НЗОК, защото сме свикнали да мислим, че това е здравеопазването. Финансирането на НЗОК е финансиране на лечебните дейности. Правят се промени с известна доза консервативност, но с правилните тенденции. Измества се фокусът към извънболничната помощ с много повече ресурси за процедури, които са в извънболничната помощ. Част от изследванията, които сега се извършват в болници, ще могат да се извършват като амбулаторни дейности в извънболничната помощ“, добави Симидчиев.

В предаването „12+3“ той коментира и възможността Протонният център да влезе в Бюджет 2024:

„Това е една иновативна технология, която би могла да бъде плюс не само за нашата здравна система, но и за реализиране на здравен туризъм от съседни държави към България. Парите по ПВУ отпаднаха и въпросът е дали може цялостната ни икономика да издържи на това да финансираме подобни инициативи, чиято възвръщаемост е свързана с хоризонт между 5 и 10 години. Дали ще може, или – не зависи повече от Министерството на финансите, отколкото от МЗ“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.