Силен коментар към пиарката на Бойко: Хората не са мач, не ги интересува колко сте спечелили на изборите, а как ще живеят

Има 2 изречения от поста на PR-a на ГЕРБ г-жа Арнаудова, които от два дни не могат да ми излезнат от мислите.

Едното е “Удариха ни с Магнитски!”.

Второто е “И накрая – равен!”

Бих казала, ако трябва да бъда дипломатична, че Бил Браудър – човекът, заради чието настояване и саможертвени битки за справедливост към убиващите корупционни управления бива приет този закон, далеч не си е представял, че някъде някой ще се гордее с факта, че го “удря” Магнитски.

Г-н Магнитски за съжаление е мъртъв.

Убит в следствие на жестоки мъчения от една корупмирана политическа система, нежелаейки да става част от нея и да лъжествидетелства. Като политически затворник е държан месеци наред с жестоки бъбречни и жлъчни кризи без никакви обезболяващи и достъп до лечение. По скалата на болките тези се нареждат на най-челните места.

Г-н Магнитски не предава истината и справедливостта. Умира като куче, а благодарение на неговата саможертва Браудър, чийто адвокат е бил Сергей Магнитски, решава да направи всичко по силите си, тази саможертва да не е била напразна и да послужи за урок на всички корумпирани управляващи, незачитащи ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА, без значение от това в коя страна се намират и под чий политически чадър работят. Няколко години лобира в САЩ пред различни сенатори и конгресмени, но за съжаление това съвпада с периода, в който Обама решава да започне опити за “затопляне” на отношенията с Русия, а подобна законодателна инициатива, която ще удари първо точно там, не е особено политически “приемлива” като част от по-голямата цел. В крайна сметка, с огромни усилия и на плещите на хора с железен морал и достойнство, Законът Магнитски, бива приет в САЩ през 2012г. първо само спрямо Русия, а в последствие през 2016г. в санкционна та му част (замразяване на активи и забрана за влизане в САЩ) и в световен мащаб. Естония, Канада, Великобритания, Литва и Латвия през следващите години приемат аналогични закони.

Та да се върнем на темата, иронията в “Удариха ни с Магнитски!”, в комбинация с гордост и патос, е гротеска и подигравка. Само че не към опонентите, което видно се цели в поста, а към хората в България, които плащат данъците си, работят, борят се и искат справедливо да бъдат разходвани парите им. Да имат здравеопазване, в което не се страхуват, че лекуват рак с глюкоза, да знаят, че децата им в училище се хранят с нормална храна, а не с 20% нормална и 80% за онзи с обществената поръчка, искат да не ги бият по пътищата “батки с връзки”, искат да живеят нормално. Защото го заслужават.

Накрая само ще кажа, че хората по-горе не са на мач. Това е животът им. Не им пука дали сте “равен”, когато вечер обикаляте болниците с умиращото си дете на ръце, защото за толкова години не построихте една детска болница, нито им пука, че сте “равен”, докато шофирате върху 14 вместо 20 сантиметров асфалт, преди да изхвърчат от мантинелата в пропастта, не им пука за “равен” и когато децата им умираха, ударени от ток на улицата, защото са стъпили върху шахта, нито когато бяха бити и унижавани по сутиен с вързани ръце зад колоните на ЦУМ, само защото им писна да не ви пука, че нищо не може да ви “удари”.

Казах го. Опитах се уважително.

Сега очакваме г-н Борисов да излезе с изявление за това какво ще направи ГЕРБ, за да поеме отговорност за гласуваното им доверие и как ще изведе България от кризите, нещо, което в момента е изцяло тяхна отговорност.

Публикацията е от фейсбук страницата на Кремена Кунева.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.