Шок! Измря рибата в Девинската река

Шок и ужас в Девин! Рибата в Девинска река бе изтровена. Рибата – основно балканска пъстърва и мряна, е измряла след неизвестно замърсяване. Хората от града са започнали да събират и разчистват рибките от реката, но и деца, и възрастни са разстроени, а отравянето на реката ще коства пари и усилия за повторно зарибяване.

Вестта за изтровената риба в реката дойде от местни риболовци и активисти във Фейсбук. „Колеги журналисти и приятели риболовци, случи се голяма беда с Девинска река. В резултат на все още неизвестен източник на замърсяване, в реката е измряла почти всичката риба в градската част на Девин, където има обособена зона за спортен риболов на балканска пъстърва в режим „Хвани и пусни“. Зоната беше създадена преди няколко години от община Девин, Ловно-рибарско дружество „Девин“ и Клуба по спортен риболов „Девин“. Зарибиха я с балканска пъстърва със собствени средства и дарения. Всеки ден на тази река риболовстват десетки малчугани от града и околността, там се провеждат още  детско-юношески състезания, риболовни училища и демонстрации. Децата до едно се научиха да пускат обратно във водата уловената балканска пъстърва“, разказа Станил Йотов.

На място веднага са пристигнали кметът на Девин Здравко Иванов, представители на РИОСВ и агенцията за безопасност на храните, като се чакат резултати от взетите проби. Местните хора обаче са тъжни, че всичко трябва да започва отначало.

„В реката имаше пъстърви по 40 см и нагоре, децата се забавляваха с тях, а в момента пред очите им събират измрялата риба, която виждате в кофите. Отделно, че Българската федерация по риболовни спортове възнамерява през 2025 г. да организира на тази река Световното първенство по риболов на пъстърва“, написа още Станил Йотов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.