Шофьори на градския транспорт се вдигнаха на протест

Шофьори от столичния градски транспорт излязоха на протест в 8 ч. тази сутрин. Те блокираха кръстовището в квартал „Дружба“ на последната автобусна спирка на линиите 88, 204, 304, 384 и Н4 и на тролей номер 4.

Предупреждават за възможност за забавяне на градския транспорт.

Очаква се затруднение в движението на градския транспорт в кварталите „Младост“, „Дружба“ и „Гоце Делчев“, по които се движат посочените линии. 

„Със сигурност по тези линии ще има затруднение в движението на транспортните средства. Нямаме краен срок на протеста, зависи от протестиращите. Но засега е само за днес“, каза председателят на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ Александър Шопов пред БНР.

Протестиращите шофьорите ще горят и фишовете от заплатите си. Те не изключват и блокиране на Орлов мост, съобщиха организаторите на протеста от КНСБ.

„Както разбирам, някой отклонява рейсовете, които не могат да стигнат до последната спирка, така че колегите са готови да блокираме „Цариградско шосе“, каза още Шопов пред БТА. Той потвърди, че имат покана от кмета на София Васил Терзиев днес след протеста. В зависимост от резултатите, ще вземат решение за бъдещите си действия.

Това е поредният протест в столичният градски транспорт за по-високи заплати и подобряване на условията на труд. На 18 декември м.г. в София шофьорите затвориха за движение кръстовището при „Орлов мост“.

От Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ настояват за 30% увеличение на заплатите в четирите общински транспортни дружества на София – в столичния електротранспорт, столичния автотранспорт, Метрополитена и Центъра за градска мобилност.

Синдикалистите отдавна предупреждават, че социалното напрежение в системата на градския транспорт в столицата и в другите градове, започнало още в края на миналата година, не стихва. Искането за допълнителни 37 милиона лева за увеличение на заплатите в сектора в държавния бюджет за 2024 година не беше прието.

Заради ниските стартови заплати на мястото на пенсионираните служители не постъпват нови. Стига се до натрупване на големи количества извънреден труд. Синдикалистите предупредиха, че липсата на кадри ще доведе единствено до преумора на служителите и до риск от повече произшествия и аварии в сектора.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.