„Шейново“ отказа да плаща за разменените бебета

Претенцията за обезщетение за неимуществени вреди по казуса с разменените бебета в болница „Шейново“ следва да се отнесе към съда. Това съобщиха от лечебното заведение.

Съветът на директорите се запозна със становището на външния консултант, изготвено във връзка със заявената претенция от едно от семействата по казуса с разменените бебета.

human.bg припомня, че двете семейства искат обезщетение в размер на 600 000 лв. Според юристи обаче за подобни казуси, ако стигнат до съда, обезщетението би било много по-малко.

Анализът на „Шейново“ се основава на преглед на близо 600 съдебни дела в областта на медицинските деликти в периода от 2007 г. до 2022 г. За да се осигури всеобхватност, е извършена проверка и на други дела (извън медицинските деликти), по които се присъждат обезщетения за неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, притеснение, шок от поднесена информация, страдание (без причиняване на физически увреждания).

Предвид обстоятелството, че казусът е безпрецедентен, а диапазонът на присъждани обезщетения за неимуществени вреди в съдебната практика е широк, Съветът на директорите на „Шейново“ реши да довери разглеждането на казуса на съда, посочват от лечебното заведение, предава БТА.

Бебетата са родени през септември 2022 г. в болница „Шейново“, като през декември стана ясно, че са разменени. До казуса се стигна, след като една от майките, след направен генетичен тест, установява, че детето, което отглежда, не е нейно. Другата майка предяви иск към болницата в размер на 300 хил. лв. Децата вече са при биологичните си родители.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.