Шефовете на Nexo се заканиха: Ще бъде потърсена отговорност за нанесените щети

Двама от съоснователите на нашумялата криптокомпания Nexo – Антони Тренчев и Коста Кънчев, са изпратили писмо до временната парламентарна комисия, създадена след обвиненията за пране на пари и данъчни престъпления, да „изясни и действията на българските държавни органи и институции при обиските от 12 януари“ и „излишно показната“, според фирмата, акция срещу нея и нейните служители в България.

В писмото се припомня, че с решенията на американските власти са прекратени всички административни производства по отношение дейността на компанията. Отбелязва се още, че въпреки прекратените действия на американските власти, в България се поражда съмнение за политическа употреба на случая. Компанията изразява притеснение, че обвиненията на прокуратурата вреди не само на имиджа им, но и на цялостната среда за правене на бизнес в България, съобщава БНР.

Според Nexo, прокуратурата фриволно замесва и чуждестранни правораздавателни органи в този казус.

„Никоя компания не е застрахована от саморазправа с нея от страна на прокуратурата, без значение колко голям данъкоплатец и работодател е тя“, пишат от Nexo и настояват комисията да изясни и „действията на българските държавни органи и институции при обиските от 12 януари 2023 г. и излишно показната акция срещу компанията и нейните служители в България“.

Към писмото си Nexo са прикрепили и официалното съобщение за проверките на компанията в САЩ. А съоснователят Антони Тренчев беше цитиран от компанията си, че „на всички участници ще бъде потърсена отговорност за всички нанесени щети“.

Според съобщенията за споразумението, текстовете в него гласят, че не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че нейни клиенти са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията. Тя обаче трябва да плати глоба от 45 млн. долара.

Жалбите срещу паричните гаранции на двама от обвиняемите по Nexo са внесени в съда

Жалбите срещу наложените от прокуратурата парични гаранции на двама от обвиняемите по случая Nexo са внесени в Софийския градски съд, съобщиха от съда. Той ще ги разгледа на закрито заседание в началото на следващата седмица.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.