Шефката на ЦИК: Вместо да имаме български софтуер, за всяко гласуваме плащаме от скъпо прескъпо

Шефката на ЦИК изригна срещу управляващите, че вместо БАН да създаде български софтуер за машинното гласуване, трябва да го плащаме от скъпо прескъпо на всяко гласуване.

Централната избирателна комисия е поставяла въпроса за български софтуер за машините за гласуване пред всеки един Министерски съвет. Сред идеите е било да се възложи на Българска академия на науките (БАН) да разработи софтуер, но досега не са предприети стъпки в тази посока, каза пред bTV председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова, като отбеляза, че машинното гласуване е скъпо, както и гласуването с хартиени бюлетини, но трябва да се приложи така, както е решил законодателят.

На въпрос защо ЦИК няма „зелена светлина“ за български софтуер, който да се управлява от „Информационно обслужване“ и държавните институции, председателят на ЦИК отговори, че не знае.

„Многократно сме обръщали внимание на това, поставяли сме въпроса на всеки един Министерски съвет, независимо дали е избран или назначен, дали е редовен или служебен – да се направи задание за изработването на софтуер за гласуване и възложителят му да е българската държава. Имахме и идея да се възложи тази дейност на БАН – убедени сме, че има потенциал за това. Само че към този момент няма резултат“.

Според нея по този въпрос не става дума само за пари.

Изпълнител за софтуера на машините за гласуване вече е избран. Създателят на софтуера е Smartmatic, а цената, която е определила за надграждането му, е около 2 млн. лв. За другите дейности, свързани с инсталиране на софтуера, транспортиране, логистика, техническо обслужване – разходите са приблизително колкото за изборите през април, около 8 милиона лева.

Нейкова отбеляза, че ЦИК още след парламентарните избори през април е провеждала многократни разговори с идеята да бъдат директен партньор на държавата и да няма посредник в тези отношения.

„Само че Smartmatic категорично отказа такъв директен договор и поеха ангажимент да извършат надграждането на софтуера, но чрез „Сиела Норма“ или чрез „Информационно обслужване“, които предоставиха изключителните права. Правата са предоставени само на „Сиела Норма“, тъй като „Информационно обслужване“, които са и преброител на резултатите от изборите, отказват да се ангажират с това. „Сиела Норма“ на практика е посредникът“, посочи още тя.

Камелия Нейкова добави, че нови машини за гласуване няма да се купуват за местните избори, тъй като към момента ЦИК разполага с общо 12 837. Тя отбеляза, че машините продължават да се съхраняват в частен склад и изрази мнение, че от въвеждането на машинното гласуване досега е имало достатъчно време да се построи помещение за съхранението им, което би спестило разходи.

Относно специалната комисия, която беше създадена на 21 септември и която трябва да проверява сигурността на устройствата за гласуване, Нейкова каза: „За създаването на тази комисия аз лично разбрах от заседание на Народното събрание, от публикации в медиите, но с какво точно ще се занимава не мога да ви кажа, тъй като няма информация в ЦИК. Не мога да кажа какво целят депутатите с нея. Няма лошо, че е създадена, нека се извършват всички необходими проверки, които народните представители смятат, че са необходими“. И добави, че всичко, което пожелаят депутатите относно машинното гласуване, може да бъде проверено.

ЦИК са одобрили и протоколите на Секционните избирателни комисии (СИК), така че да не се сумират числовите данни от хартиеното и машинното гласуване. Сумирането ще става при предаване на протоколите в Общинските избирателни комисии (ОИК) и ще се извършва в изчислителния пункт от „Информационно обслужване“. Няма да се отварят чували и няма да се броят бюлетини, увери Камелия Нейкова.

„Работете по-бавно, попълвайте черновата, после електронния протокол, преброете хубаво резултата и тогава предавайте официалните резултати“, призова тя членовете на ОИК и СИК.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.