Шефът на „Пирогов“ изригна: Откакто съм директор, болницата е на печалба!

„Пирогов“ е институция, а лекарите са ангели, каза д-р Валентин Димитров

За времето, в което аз съм директор (от края на юни 2022 г. – бел.ред), „Пирогов“ не е на загуба, а на печалба. Тази загуба от 31 милиона лева е трупана 23 години и не чувствам вина за нея”, обяви на брифинг тази сутрин от спешната болница отстраненият ѝ директор д-р Валентин Димитров.

„Пирогов“ е институция, лекарите на „Пирогов“ са ангели. Има две неща, върху които искам да обърна внимание – първото е, че всякаква намеса на „Пирогов“ в политически и друг вид борби не е приемлива, защото в „Пирогов“ се лекуват от най-бедния до най-богатия, от най-малката политическа партия до най-голямата, „Пирогов“ няма политическа принадлежност, няма оцветка и е истински пример плурализъм“, коментира д-р Димитров.

По думите му има две опасности, които се случват след скандала за лечебното заведение.

Едното е инсинуацията, че „Пирогов“ е пред фалит, колегите да бъдат притеснени, че няма да могат да си вземат заплатите, и че тези сътресения ще бъдат заплаха за техните семейства. Така че тези инсинуации за мен са недопустими и са най-малкото политически незрели от устата на министър, на човек, който очакваме да оправи здравеопазването“, заяви уволненият директор и продължи:

Втората опасност е, че хората вече живеят в напрежение дали, като дойдат в „Пирогов“, ще получат адекватна медицинска помощ и най-доброто, за което са дошли“. 

„Валентин Димитров беше категоричен, че за времето, в което той е директор на болницата, дружеството е на печалба.

„Застъпвам на работа като директор на 27 юни 2022 г. Не съм магьосник – мениджър съм. От началото на 2023 г. до юни същата година печалбата на „Пирогов“ е 307 хиляди. През деветмесечието на 2023 година вече е 989 хиляди. Към 31 октомври 2023 година – над 1 млн. и 112 хиляди. Или трендът е за постоянно увеличаване на печалбата“, обясни Димитров.

Относно загубата от 31 млн. медикът отбеляза, че тя е трупана в продължение на 23 години, когато той не е работил в „Пирогов“.

„Блазня се от мисълта, че през тези 23 г. съм бил толкова важен за „Пирогов“ и да нося отговорността за натрупаните загуби, но това не е така – аз просто не съм бил в „Пирогов“. Така че тези 31 млн., за които говори министърът, са натрупани загуби за 23 години. Това, което говори за 6-те милиона – това е загубата за 2022 година, в която моята работа все още няма принос. И тук не чувствам вина“, подчерта директорът на най-голямата болница у нас.

И добави, че е поел болницата с 5 милиона и 200 хиляди заработено, а само за година и половина служителите на лечебното заведение „с труда си вдигнаха заработката на „Пирогов“ на 10 милиона, което дава спокойствие“.

„Така че, когато някой напада и обижда „Пирогов“, той обижда служителите, които спасяват човешки животи, хората в бели престилки. Ние не сме престъпници. Аз съм тук, за да ръководя процеси, а не да извършвам престъпления“, категоричен беше отстраненият директор.

Д-р Димитров обяви, че е изпратил молба към и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов прокуратурата да влезе в болницата и да го провери. Той обясни още, че не е бил викан в здравното министерство.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.