Шефът на отдел „Наркотици“: Тревата върви по 5-10 лв. за цигара, децата започват да се друсат на 14 г.

„Не, учениците не са дилъри. Защото това, което знаем за двата случая от изминалата седмица с хванати с дрога в училища деца е, че и в двата случая се касае за притежание. Не се касае за разпространение. В този ред на мисли, по-скоро е притеснителна ниската възраст на лицата, които са установени за притежание на наркотици“. Това каза в интервю за „Събуди се” по Нова тв началникът на отдел „Наркотици“ в ГД „Национална полиция“ комисар Калин Рачев.

По думите му в конкретните случаи се касае за 14-15 годишни деца. „Това е притеснителното. Няма статистика за това на каква възраст децата посягат към наркотиците, но това, което сме установили до момента е, че става въпрос точно за тази възраст – 14-15 години“, подчерта той.

„Но профилът на хората, които продават наркотици на деца, е около 20-30 годишни лица. В никакъв случай не може да става въпрос за това, че малките деца могат да станат дилъри. Това се случва много рядко. И в повечето случаи е свързано със самото разпространение между самите деца – да си набавят по-лесно дрога за самите тях или по-скоро тя да им излиза по-евтина“, посочи инспектор Рачев. Той допълни, че в повечето случаи родителите не знаят какво се случва.

Инспекторът посочи, че разпространението на дрога сред най-малките „при всички положения не е в училищата, а по-скоро е в районите около учебните заведения“. „Повече от година, а и преди това разбира се,  сме засилили страшно много присъствието си в училищата, поради което дилърите някакси като че ли се изместиха по-встрани, в по-широката периферия на училищата. Защото районите около училищата са силно обезпечени със сили на полицията“, категоричен е той.

„Установили сме, че около 68% от младите хора прибягват до наркотиците единствено и само поради желанието си за подражание. Оттук нататък вече семейната среда е много важна и тук не се касае за това дали става въпрос на дете на разделени родители или не. По-скоро се касае за нездрава семейна среда и за ценностна система. Също така занижения контрол на родителите по отношение на децата им, неспособността им да вникват в техните проблеми. Лично аз смятам, че това са нещата, които обхващат причините младите хора да прибегнат към наркотиците“, категоричен е той. 

Комисар Рачев подчерта, че делът на установените случаи към момента за онлайн продажба на наркотици е относително малък. „Това се дължи на факта, че все още не са разработени основни стратегии и принципи от страна на хората, които разпространяват наркотици. Основно това се случва в снапчатове, в сайтове за продажба, където нещата са по-завоалирани. Не изглеждат като продажба на наркотици“. 

На въпрос откъде децата намират пари, за да си купят дрога той посочи: „Те не са и много скъпи. Една цигара с марихуана варира някъде между 5 и 10 лева. Тъй като говорим за разпространение, ако някое от дечицата реши тази цигара да му излезе без пари, той ще предложи на още 5 деца: „Искате ли да ви купя по една цигара? Ще ви я дам на 6 лева“. Пък детето ще я купи за 5 лева. И така като купи на пет деца цигара с един лев надценка отгоре – моментално тази цигара ще му е без пари“, описа схемата комисар Рачев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.