Шефът на МИ5 с черна прогноза: Конфликтът в Газа може да вдигне терористите и във Великобритания

Черна прогноза направи шефът на британското контраразузнаване. Конфликтът в Газа може да вдъхнови извършители на терористични актове във Великобритания, обяви ръководителят на МИ5 Кен Маккалъм, предаде агенция ДПА, цитирана от БТА.

При нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври бяха убити поне 1400 души, много от които цивилни, а още хиляди бяха ранени.

Повече от 2778 палестинци загинаха, тъй като в отговор Израел нанесе въздушни удари по Газа и прекъсна достъпа на гориво, вода, храна и медицински консумативи до територията, в която живеят повече от два милиона души.

Генералният директор на МИ5 Кен Маккалъм се присъедини към колегите си от службите от групата „Пет очи“ (Five eyes) – Великобритания, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия – на събитие, организирано от ФБР.

Маккалъм заяви пред медиите, че MИ5 обръща „много голямо внимание“ на събитията в Близкия изток. „Терористите могат да черпят вдъхновение не само от нещата, които виждат да се случват в Обединеното кралство, но и от нещата, които виждат да се случват в Близкия изток, на континента или другаде.“

„Така че би било глупаво да не обръщаме много голямо внимание и ние го правим.“ Маккалъм заяви, че МИ5 се фокусира особено върху Иран, тъй като има опасения, че Техеран може да бъде окуражен от конфликта в Газа.

„От дълго време очевидно сме обезпокоени от поведението на Иран в Обединеното кралство“, каза той. „По-специално, последните около 18 месеца бяха особено интензивна фаза на заплаха, генерирана от Иран, на територията на Обединеното кралство. Очевидно е, че събитията в Близкия изток изострят възможността Иран да реши да се насочи в нова посока.

Коментарите на шефа на МИ5 идват, след като полицията в Белгия застреля заподозрян тунизийски екстремист, обвинен в убийството на двама шведски футболни фенове на улица в Брюксел в понеделник.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.