Шефът на ДАНС за записа: Безобразно политическо говорене

Директорът на ДАНС Пламен Тончев атакува лидерите на ПП Асен Василев и Кирил Петков заради казаното в записа от заседанието на партията. Тончев, цитиран от БНТ, определи като безобразно политическо говорене казаното в записа от заседанието на „Продължаваме промяната“, че има руски активи в българските служби.

От записа се чуват думи на Кирил Петков, посветени на темата за службите. „Хубавото е, че Борисов също иска да ги изземе от президента. Как можем да се измъкнем да не са негови хора? Ще кажеме, че искаме външни консултанти да ни помогнат за част от конструирането на службите. Тези външни консултанти да не са кой да е и да имаме някакъв шанс да изчистим руския актив, който е влязъл. Това е доста вероятен сценарий, защото в това не сме сами, а сме с външните партньори“, казва бившия премиер Кирил Петков. 

Сега Тончев заяви, че оценката на президента за отличното партньорство със САЩ е вярна и че върви проверка по записа, разпространен от Радостин Василев. Шефът на ДАНС говори преди изслушването на шефовете на служби, поискано от „Възраждане“ именно заради въпросния запис. 

Антоан Гечев, шефът на Държавна агенция „Разузнаване“, отказа да коментира и призова да се изчака изслушването.

„Ала-бала с президнта“

По повод прословутото изказване, което се чува на записа, че ПП са направили „ала-бала през президента“ във връзка с изборите, депутатът от БСП Борислав Гуцанов поиска да знае какво означават тези думи, както и дали има данни за пробив на софтуерите на машините за гласуване. „Националната сигурност е пряко съврзана с изборите. Ако са опорочени, каква е тази национална сигурност?“, попита Гуцанов. На този въпрос директорът на ДАНС Пламен Тончев заяви, че е била извършена проверка и към момента не е установено вмешателство в машините, които могат да манипулират изборния резултат. „Използваните думи за „ала-бала“ не трябва да ги използвате към мен. Не смятам, че аз мога да отговоря, тъй като не съм участвал в този запис“, заяви Тончев.

В разрез с националния интерес

По време на изслушването стана ясно, че е образувано досъдебно производство във връзка със случай, в който съветник към министър-председател от редовния кабинет е съгласувал позиции с граждани на Северна Македония. Във връзка с това депутатът на ПП Радостин Василев, който пусна записът, довел до днешното изслушване, попита Пламен Тончев дали има информация наши представители да работат за чужди интереси. Тончев заяви, че поведението на някои министри от редовния кабинет не е защитавало националния интерес. „Всички знаем, че действията на това лице (срещу което образувано досъдебно производство, бел. ред.) не са извършвани без съгласието на неговия ръководител“, каза Тончев.

Всички шефове на служби са назначени по времето и с укази на Радев

„Не разбрах защо президентът скочи толкова, като чу, че ще се сменят шефовете на специалните служби и реших да проверя. Ами нормално – неговите служебни правителства ги предлагат през последните 2 години и той ги назначава.  Разбираемо, че не иска да се раздели с власт, която не му се полага. Този проблем трябва да се изчисти в законите – не е добре някой еднолично да отговаря и за сигурността и за отбраната на държавата – много е изкушаващо да поиска цялата власт. Ето и една бърза справка от интернет страниците на тези прословути служби“, написа във Фейсбук Тома Белев.

Той припомня и кога са станали назначенията на сегашните шефове:

Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) – Пламен Тончев заема поста през май 2021 г. по предложение на първия служебен кабинет на Радев, когато предсрочно бяха прекратени пълномощията на предходния председател на ДАНС. Мандатът изтича на 10 април 2023 г. Преназначен отново по предложение на четвъртия служебен кабинет на Радев.

Национална служба за охрана (НСО) – ген. Емил Тонев. Назначен от президента Радев на 21 август 2020 г. През март 2022 г. Министерски съвет поиска неговото освобождаване, което бе отказано от президента Радев.

Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО) – отговаря за използването на специални разузнавателни средства (СРС). Председателят ѝ Бисер Борисов е назначен от президента Радев по предложение на вторият служебен кабинет на Радев . На 17.10.2022 г., по предложение на третият служебен кабинет на Радев, е преназначен.

Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) – Антоан Гечев, назначен от президента Радев на 17.06.2021 по предложение на второто служебно правителство на Радев.

Служба „Военно разузнаване“ – директор е бриг. ген. Венелин Велев, назначен през юли 2021 г., по време на първото служебно правителство на Радев.

Гл. секретар на МВР – Главен комисар Петър Тодоров. Назначен е с указ на президента Радев на 5 август 2021 г. по предложение на първото му служебно правителство.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.