Сглобки и манастири: ГЕРБ пое правната комисия в НС

Първата от поредицата ротации на водещи постове в управлението беше направена в Народното събрание днес.

ГЕРБ-СДС пое председателското място на комисията по правни въпроси от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Досегашният ѝ председател Стою Стоев беше сменен от Анна Александрова. За промяната гласуваха 116 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. „Възрждане“ и БСП се въздържаха. Партията на Слави Трифонов „Има Такъв Народ“ (ИТН) не участва в гласуването.

Шефското място на правната комисия беше първият важен пост, за който ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се договориха. Това стана през май, докато се водеха преговорите за съставянето на правителство. Договрката беше ГЕРБ-СДС да посочат председателя на парламента, а ПП-ДБ – ръководителя на правната комисия. Тогава стана ясно, че ротацията ще е на всеки три месеца. Впоследствие се оказа, че смяната на председателя на Народното събрание ще става заедно с тази на премиера – след 9 месеца.

Преди началото на парламентарното заседание тази сутрин Стою Стоев обясни в кулоарите, че шефът на правната комисия ще се сменя при всяка нова парламентарна сесия. Зимната сесия започна от 1 септември, а с това комисията се преотстъпва на ГЕРБ-СДС, стана ясно от обясненията му.

Така се стигна до избора на Анна Александрова от ГЕРБ, която оглавяваше правната комисия в продължение на две години в 44-ото Народно събрание.

Сглобки и манастири

Депутати от управляващото мнозинство определиха смяната като „рутинна“ процедура.

Георги Свиленски от БСП обаче не пропусна да попита дали тази ротация не е част от договорката в Самоковския манастир, намеквайки за проведената среща между лидерите на ГЕРБ и ПП във въпросния манастир, за която съобщи Бойко Борисов. Той уточни, че за нея е съдействал убитият бизнесмен Алексей Петров.

Атанас Атанасов от ПП-ДБ му отговори, че прави „от нищо нещо“, защото десните просто изпълнявали поети ангажименти към ГЕРБ.

Това доведе до дълъг спор в пленарната зала. Опозицията обвини управляващите в „изпиране“ на политици и управление със задкулисието. Те им отговориха, че целта им е да няма редовно правителство, а да продължи да управлява президентът Румен Радев.

Нов шеф и на Комисията по култура

Парламентът направи и още една смяна, като гласува Тома Биков от ГЕРБ да оглави Комисията по куртура и медии. Това стана след като Вежди Рашидов беше принуден да си подаде оставката след изказване по адрес на жените, жертви на домашно насилие.

Без дебат за Тома Биков, който е един от основните говорители на ГЕРБ, гласуваха 150 депутати, сред които и от БСП.

Мястото на Вежди Рашидов в парламента заема Йордан Кръстанов, който става депутат от квотата на СДС.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.