Сглобката се разклати! Депутати от ПП-ДБ против Десислава Атанасова в КС

Сглобката се разклати! Започнаха броженията в ПП-ДБ заради подкрепата на лидерите на десницата за Десислава Атанасова, номинирана от ГЕРБ-СДС за член на Конституционния съд. От партията „Зелено движение“, която участва в дясното обединение, официално обявиха, че няма да подкрепят герберския кандидат за поста.

Зелените разполагат с четирима депутати, които се очаква да гласуват срещу Атанасова след решението на партията си. Това са Даниела Божинова, Васил Тодев, Илина Мутафчиева и Владислав Панев. Предните дни стана ясно, че бившият вътрешен министър Бойко Рашков, който е депутат от ПП-ДБ, също е скептичен към нейната номинация и евентуално може да се присъедини към гласовете „против“.

Подобна реакция се очакваше, след като водачите на десницата – Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов, се подписаха под предложението, с което се издига кандидатурата на Атанасова. Така се наредиха до герберския лидер Бойко Борисов и водещия политик на ДПС Делян Пеевски. Самата Атанасова оглавява парламентарната група на ГЕРБ-СДС и е известна само като дългогодишен политик от партията на Борисов, не и с нужния професионален опит за високите стандарти на Конституционния съд.

В позицията си от „Зелено движение“ напомнят, че с конституционните промени беше решено, че парламентът „спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост“. Според зелените този текст е бил нарушен още при първото му изпитание, като са се създали съмнения за разпределение на партийни квоти.

„Предлагането само на една номинация от страна на ПП-ДБ, без достатъчно предварително вътрешно обсъждане, както и подкрепата за номинацията на ГЕРБ от страна на председателите на коалицията ПП-ДБ, не е съгласувано с политическа партия „Зелено движение“, част от обединението“, твърдят зелените. Иначе казано, те негодуват не само срещу подкрепата за Атанасова, но и срещу официално издигнатия от десницата бивш съдия Борислав Белазелков. Той действително беше представен като кандидат за КС само от Кирил Петков и Христо Иванов, които така оставиха впечатление за решение, взето без всички партии в дясното обединение.

Конкретно за Атанасова, зелените посочват, че нейната кандидатура „създава напрежение и съмнения в обществото“ доколко е пригодна за поста. Те призовават останалите депутати от ПП-ДБ да я отхвърлят, както и номинацията на „Възраждане“ Цвета Рангелова. Премълчават обаче за Белазелков, което показва, че са се примирили да гласуват за него.

Днес следобеда в парламентарната конституционна комисия ще се проведе изслушване на тримата кандидати за конституционни съдии от парламентарната квота.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.