Сезонът за бутане на ромски коптори е открит, отнесе го и общинар от ДПС

Сезонът за събаряне на незаконни ромски постройки е открит. Вчера кметът на варненския район „Младост“ Христо Христов съобщи, че в скоро време предстои премахването на 50 обекта в гетото „Максуда“. Преди това върху терените им щели да бъдат издадени актове за общинска собственост, за да издържи събарянето в съда.

Около 200 постройки са премахнати през последните години, като най-шумните акции са предимно в година като настоящата – с местни избори.

Ако бъде спазена традицията, багерите ще тръгнат към сградите в края на лятото – началото на есента, съвсем на старта на предизборната кампания. Така бе през 2019 г., а също и в 2015 г. Историята от 2015 г. е много интересна, защото бе съпроводена с протести, жалби.

Стигна чак до Европейската комисия. Заформи се спор изказала ли се е тя положително за действията във Варна или не. Както си му е редът, страстите утихнаха след местните избори. Друга акция се състоя през 2011 г. – няма нужда да се уточнява, че и тогава се проведе общински вот.

Разбира се, Варна е просто един от многото примери. През 2019 г. Стара Загора се отличи с премахването на петдесетина постройки в махалата „Лозенец“.

Същата година бе доста гореща и в Пловдив – хайката течеше през почти всичките 12 месеца, като черешката бе разрушаването на ресторанта в „Столипиново“ на местен общински съветник от ДПС. В Бургас в последното десетилетие имаше две мащабни акции. Разбира се, през изборните 2015 г. и 2019 г.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.