Северната тангента е строена с европари, Кьовеши се заема с безобразията

Северната скоростна тангента, на която бяха открити редица нарушения на строителните норми при проверка по-рано през седмицата, е строена с европейски пари, така че вероятно изграждането и ще бъде проверено от Европейската прокуратура, каза днес пред Нова тв служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков.

Той припомни, че странните неща при нея започват още с проекта, в който е заложено асфалтът да е с дебелина 20 см при стандарт за магистралите от 28 сантиметра.

В допълнение – дори така заложената норма не е изпълнена и са поставени 14 сантиметра от материала. Това е с 30% по-малко от заложеното по проект.

Иван Шишков допълни, че проблем вероятно има и в пътната основа на Северната скоростна тангента, като очаква там да бъде намерена шлака вместо изискваните натрошени камъни.

Предстои да бъде направен анализ колко пари са спестени, има ли още нарушения и дали става въпрос за кражба.

„От последния месец, в който правим всички тези проверки на магистралите, те се превърнаха в сериал „Кражбата на магистрали“. От всяка проверка излиза едно и също нещо – 25-30% от асфалта липсва“, каза Шишков. Той уточни, че сигнал до Европейската прокуратурата за Северната скоростна тангента не е изпратен, но тя се е самосезирала за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ и жълтите павета.

Вчера се разбра, че водената от Лаура Кьовеши институция разследва 143 възможни измами с европейски средства или ДДС в България за общо 495.3 млн. евро (над 968 млн. лв.).

„За жълтите павета по-скоро няма кражба, а неправилно избрани материали“, допълни министърът. За ремонта на „Граф Игнатиев“ обаче е установено, че на кръстовището с ул. „Иван Шишман“ има проблем с качеството на полагането. Иван Шишков изрази изненада, че част от плочките са под заложената в проекта носимоспособност. Те обаче са имали сертификат, че издържат на по-голямо натоварване.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.