Бивша министърка изригна: Хинков не знае какво е свръхзадлъжнялост и платежоспособност

Бившата здравна министърка Асена Сербезова обвини настоящия министър Христо Хинков, че използва термини, които не разбира.

„Направи ми впечатление, че предстои проверката да бъде проверена. Министър Хинков използва термини, които не разбира. Един от тях е свръхзадлъжнялост. При нея активите са на по-ниска стойност от пасивите, което не е така с „Пирогов“. Другият термин, който не разбира, е платежоспособност – да не може да си покрива „Пирогов“ задълженията, което не е така“, допълни Сербезова по повод избухналия скандал с шефа на най-голямата спешна болница в страната д-р Валентин Димитров

Според нея тегленето на заем от лечебното заведение не означава нито свръхзадлъжнялост, нито неплатежоспособност.

„За първи път „Пирогов“ има по-позитивни резултати. Да говорим за „Александровска болница“. През 2012 година е на плюс няколко десетки хиляди, а през 2020 г. става на минус 70 млн. лева. Последният директор ли да обвиним – несериозно е“, коментира Сербезова.

„Д-р Валентин Димитров е назначен от мен като изпълнителен директор на „Пирогов“, но преди това проф. Костадин Ангелов го назначава като председател на борда на директорите. Управленските му качества са оценени“, коментира в предаването „Тази събота и неделя“ бившата министърка на здравеопазването Асена Сербезова.

Бившият министър на здравеопазването открои факта, че има по-малко от месец между доклада и решението на проф. Хинков за отстраняването на д-р Валентин Димитров.

„Задължение на принципала е да се направи обективна оценка. Бившият административен директор и бившият финансов директор на „Пирогов“ са част от екипа на министър Хинков. Той трябва да го каже на журналистите“, каза още тя.

Проф. Асена Сербезова бе категорична, че в здравеопазването има прекалено много политика и интереси.

„В нормалните държави има 20-годишна стратегия. Независимо кой дойде на власт – има консенсусна политика. През последните три години у нас така бързо се завъртя въртележката, че изпускаме голямата картина и посоката“, допълни бившият министър на здравеопазването.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.