СЕНЗАЦИЯ: Васил Левски умира на 33, защото е роден 1840-а

На 18 юли ще отбележим годишнина от рождението на националния ни герой Васил Левски. И ако за датата няма спор, то за годината на раждане учените вече са категорични – не е тази, която сме учили в училище и присъства на паметниците – Левски загива на Христова възраст. Това разказва пред БНР проф. Пламен Павлов, председател на УС на фондация „Васил Левски“.

Първите биографи на Левски – Георги Яков, Стоян Заимов и Захарий Стоянов, твърдят, че е роден през 1837 г.

Проф. Пламен Павлов описва лутанията около рождената дата. „Учените се позовават на отговорите, които дава самият Левски пред извънредната турска правителствена следствена комисия в София. Там той казва, че е на 25-26 години, това е написано и на гърба на новооткритата снимка, с която е търсен от турската власт. Така се появява версията за 1846-а като рождена година, лансирана е и 1843-та по дописка в „Цариградски вестник“. Трябва да сме коректни към истината, а не да мислим колко ще ни струва да сменим последните две цифри от паметниците му“.

„1837-а се появява като рождена дата не в резултат на документи, а в резултат на семеен съвет. Неговите роднини след известно колебание се ориентират по сватбата на тяхна родственица. Така се стига до датата 6-и по стар стил (сега 18-и) юли 1837. Но в крайна сметка се оказва, че нито 1846-а, нито 1843-а са верни.

Преди 2 години известният османист Григор Банков и известният изследовател на Възраждането проф. Пламен Митев пуснаха публикация, в която категорично доказаха, че Левски е роден през 1840 година. Става дума за серия османо-турски данъчни регистри. Нещо като днешната НАП, където се записва и българското население, защото и то подлежи на облагане.

Фигурират и вдовиците. И там се вижда, че през 1833 г. Иван Кунчев живее с по-големия си брат Въльо и в семейството на Иван все още няма мъжки наследник. Следващият регистър е от 1837 г. и там също се оказва, че Левски още не е роден. И вече в регистъра от 1844 г. се оказва, че Иван Кунчев има двама синове – Васил на 4 години и Христо на 2 месеца.

Това доказва, че Васил Левски е роден през лятото на 1840 г. На практика си отива от нашия грешен свят ненавършил още 33 години. Което още веднъж ни напомня прозрението на Вазов, че „Левски е нашият месия“. Умира на Христова възраст. Пред турския съд Левски казва, че е на 25-26 г., защото прикрива части от биографията си. Той е и много младолик, вижда се и по снимките“, разказва проф. Павлов.

„Левски съвсем не произхожда от бедно семейство, едва свързващо двата края, с беззащитна майка, каквото и да сме чували и чели. Той е от предприемаческата прослойка. И родът на майка му е от подобен произход.

В комитетите на Левски членуват най-вече ханджии, търговци, художници. Васил остава сирак на десетина години. Майка му баба Гина е много борбена жена, тази година се навършиха 200 г. от рождението й. Когато един турчин се опитва да я задява, тя му избива два зъба. Цялото семейство живее по европейски модел. На снимките се вижда, че всички са „панталонджии“, включително и Левски. Неслучайно казва, че „трябва да бъдем равни с другите европейски народи“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.