Сексуално насилие отключва убийството на актрисата Виолета Донева?

Ранима и уязвима, придава личностна значимост на влияния и стимули, които за другите са маловажни

Възможно е да е преживяла травма – физическа или психическа, която е отключила девиациите в поведението и странностите в отношението към другите

Автоагресивните актове, каквото е самонараняването, са индикатор за силен гняв, насочен към себе си, защото истинският обект е трудно достижим

“Защо всеки те мрази? – Не знам, и аз това се питам.”

“Кое е най-важното нещо за теб? – Може би най-важното е да умра, не мога да чакам.”

“Какво ще учиш, след като завършиш средно образование? – Психология, интересувам се от човешкия мозък.”

Отговорите на тези въпроси дава в началото на миналата година симпатична 18-годишна девойка в не толкова популярната платформа Tellonym.me. Сайтът, в който тя има регистрация, позволява на всекиго анонимно да я попита, каквото пожелае.

“Има нещо странно и сатанинско в теб”, заключава един от потребителите. Момичето не му опонира. Следват още няколко въпроса, докато в един момент то прекратява комуникацията и спира да бъде активно.

Причината – не е обидено за “сатанинската реплика”, просто е задържано за убийство. Само ден след ареста му през октомври 2022 г. ще бъде съобщено, че жертвата е 79-годишната актриса Виолета Донева. По трупа й имало прободни рани и е била душена. Арестуваната е Ивет Стайкова – нейната внучка.

В съда ще стане ясно, че тя вече е лежала в психиатрични болници, била е и наркозависима от 4 години.

Обществото бързо ще я “освидетелства” като поредния случай на кърваво нападение от “луда наркоманка”, както я наричат в социалните мрежи, която трябва да бъде заключена и повече никога да не излиза на свобода, за да не нарани други.

Защо обаче Ивет посяга на баба си? Има ли някаква дълбока травма, която e провокирала агресията й?

Пред “24 часа – 168 истории” профайлърът доц. д-р Неделчо Стойчев създаде психопрофил на момичето на базата на нейни публикации и впечатления от приятелите й, които медията ни му предостави.

Той стигна до извода, че “странната” на пръв поглед Ивет всъщност е дълбоко чувствителна и рефлексивна личност. Усеща и забелязва, когато някой се чувства дискомфортно.

“Интелигентно момиче – освен чувствително и рефлексивно, поради което е склонна към по-интензивни емоционални преживявания и крайни оценки за хора и събития – обяснява Стойчев. – Тя е лесно ранима и уязвима. Може да се каже, че придава личностна значимост на такива социални влияния и стимули, които за другите са незначителни, маловажни и даже не им обръщат внимание.”

Емпатията е едно от качествата, които притежават много от чувствителните хора. Така Ивет съпреживява емоциите, чувствата и мислите на тези около себе си. Въпреки че изглежда сякаш не приема обидите крайно остро, всяка отрицателна дума я наранява. Причинява й ненужна тревожност, засилва чувството й за малоценност.

Според психолога нейната нагласа към света определя и невротичното й развитие в последните години, което на поведенческо ниво се изразява в рязка смяна на настроението, импулсивност, демонстративно и ексцентрично поведение.

 Такова е показвала и в социалните мрежи, където добавя коментари от рода: “Не знам къде съм и какво правя?”, “Легализирайте хероина, не на даскалото!”, “Чувствам се биполярна, имам два коренно различни стила”, “Демон”, “Много краен живот”, “Мъртва отвътре”, “Светът около мен е бъркотия”.

“Най-вече се проявява в различни автгоагресивни актове – казва доц. Стойчев. – Тъй като тези поведенчески симптоми на неадекватност започват да се забелязват отпреди няколко години, вероятно този времеви период е някаква повратна точка в живота й. Възможно е да е преживяла травма, която е отключила девиациите в поведението й и странностите в отношението й към света и другите хора.”

Важен елемент от поведението на момичето е и фактът, че то се е самонаранявало. Негови приятели споделиха, че е рязало вените си, но не на сериозно, така че да се стигне до загуба на много кръв. Освен всичко то често е бягало от вкъщи, оставало да спи при приятели.

“Автоагресивните актове, каквито са самонараняването, бягството от дома и училището, злоупотребата с алкохол и наркотици, са индикатор за силен гняв, който е насочила към себе си, тъй като истинският обект на този гняв се оказва трудно достижим”, казва профайлърът.

Тук той добавя и промискуитетното й поведение (практиката на безразборен избор, най-често терминът се употребява за сексуалните контакти и означава безразборно избиране на интимни партньори – бел.ред.). В един от сайтовете познат на момичето го пита защо често сменя гаджетата и никой от тях не се задържа до нея повече от седмица.

“При подрастващите, каквато е Ивет, автоагресията обикновено е следствие от травматични преживявания, свързани с психическо, физическо и сексуално насилие – обяснява Стойчев. – Вероятно тези преживявания са свързани със семеен модел с нарушена функционална структура, в който тя е била лишавана от любов, грижа и безусловно приемане от страна на родителите.”

Според специалиста това е и основната причина да не говори за родителите си.

“За да не обвинява тях, тя е започнала да обвинява себе си”, допълва той.

От разкази на познати става ясно, че Стайкова упорито избягвала темата за семейството си. Но казвала, че живее 50 на 50 – ту при майки си, ту при баща си.

За характера й сигнализирали и публикациите й в социалните мрежи. На снимките тя често пъти позира с цигара или бира в ръка, изплезена и с различен цвят на косата, както и с мрежест чорапогащник или суитшърт с черепи. Приковава погледите към себе си.

Как й се отразява употребата на наркотици?

“Пристрастяването към забранените вещества може да е допринесло за изостряне на симптоматиката в поведението й, което се доближава до психотично състояние – изяснява Стойчев. – Изпадането в такова състояние може да обясни странностите в действията и постъпките на Ивет, включително и при съдебните заседания, както и проявите на физическа агресия към приятелите й. В този контекст може да се разглежда и насилието, което е проявила към собствената си баба.”

По време на делото стана ясно, че седмица преди това тя е намушкала приятеля си Виктор с нож в гърба. Казала му: “Всичко е игра”.

“24 часа -168 истории” намери профил на момичето в сайта Tellonym.me. Преди година анонимен потребител пише в него: “Когато те видях за пръв път на живо изглеждаше супер зле, мега надрусана. Тогавашният ти приятел едвам те държеше.”

На това Стайкова отговаря: “Да, по едно време – свръхдоза всеки ден, но сега съм по-добре”.

В инстаграм профила й няколко потребители, които твърдят, че я познават лично, обясняват, че неведнъж са я предупреждавали да спре с наркотиците. Още през 2019 г. предричали, че ако не ги остави и не започне да се лекува, последствията ще бъдат пагубни. Те са сигурни, че Ивет е отговорна за смъртта на баба си.

Според доц. Неделчо Стойчев също няма спор в това дали тя е нападнала Виолета Донева: “Обвинена е в убийството на известната актриса от близкото минало Виолета Донева, а със смъртта й я свързват улики и веществени доказателства, иззети от местопрестъплението, което е домът на жертвата. Като цяло това престъпление има неорганизиран характер, тъй като са открити много улики, които насочват към извършителя.”

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.