Съюзът на съдиите: Изборът на Сарафов е поредното срамно решение!

Изборът на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор на България е „поредно срамно решение, което тежко уврежда авторитета на съдебната власт“.

Това пишат от Съюза на съдиите в България в остра позиция срещу избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор след отстраняването на Иван Гешев. 

В становище, публикувано на Фейсбук страницата на Съюза на съдиите, те призовават Висшия съдебен съвет да определи друг за изпълняващ функциите на обвинител №1.

Те допълват, че изборът на изпълняващ функциите на главен прокурор е извън компетентността на Прокурорската колегия и трябва да се гласува по аналогия с правилата за избор на главен прокурор – от Пленума на ВСС и с мнозинство от 13 гласа.

„През последния месец обществото стана свидетел на борба на групировки и властови центрове извън съдебната власт, извършвана с инструменти и средства на наказателния процес от ръководството на прокуратурата. При горепосочената фактическа обстановка Прокурорската колегия на ВСС си позволи да замени едно от главните действащи лица в този процес с друго, не по-малко дискредитирано“, пишат от Съюза на съдиите в България.

Те напомнят, че в средата на май са призовали ВСС да отстрани от длъжност както Иван Гешев, така и Борислав Сарафов „като главни участници в разкритите от самите тях механизми и случаи на оказване на неправомерно влияние върху висши представители на съдебната власт, включително членове на самия Висш съдебен съвет“.

От там описват подробно защо името на Сарафов според тях е дискредитирано:

„Съществуват обосновано тежки съмнения за интегритета му, предвид изнесените в медиите данни за провежданите от него дружески срещи в несъществуващия вече ресторант „Осемте джуджета“ с лица, обявени за издирване от МВР. Налице са и съмнения в притежаваните от него професионални и нравствени качества за заемане, макар и временно, на тази длъжност, особено в периода от 01.05.2023 г. досега – множество заблуждаващи обществото публични изявления, честа и необяснима промяна на позицията по фундаментални професионални въпроси, намеса на личния му живот в професионалната му дейност.

Не на последно място, срещу Борислав Сарафов към настоящия момент има постъпили две уведомления по реда на чл. 411а и сл. от НПК (Глава тридесет и първа от НПК относно наличие на законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или негов заместник) за деяния, извършени в качеството му на заместник на главния прокурор и директор на Националната следствена служба. 

Както става ясно от изявлението на самия Борислав Сарафов веднага след избора му и очевидно с мълчаливото съгласие на мнозинството от членовете на Прокурорската колегия на ВСС, същият възнамерява да изпълнява едновременно длъжностите „директор на Националната следствена служба“ и „временно изпълняващ длъжността „Главен прокурор на Република България“, което е поредната порочна концентрация на властнически правомощия.

Абсолютно неприемливо до степен на абсурдност е и публичното изявление на Борислав Сарафов за „чистка на гешевчетата по места“, с което той успя отново и незабавно да потвърди непригодността си за този пост“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.