Сарафов бесен – нямал връзка с прекратеното „Чекмеджегейт“

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов нямал никакво отношение към прекратяването на производството за снимките с пачки и кюлчета от спалнята на Бойко Борисов в резиденция „Бояна“, наречено „Чекмеджегейт“. Потърсен за коментар от 24 часа шефът на националното следствие беше лаконичен: Не коментирам писания в трибуквена медия. 

Причината да бъде търсен беше, че според Биволъ прекратяването е станало под „личния надзор на Сарафов“, тъй като на 10 май – датата, на която е подписано постановлението, той е бил и.д., тъй като по това време главният прокурор Иван Гешев беше в САЩ. От постановлението става ясно, че то е трябвало да се изпрати за сведение във ВКП.

Публикувани са и четири страници от самото постановление. Те обаче явно са доста повече, ако се съди по това, че последната е с номер 33. На нея е посочено, че постановлението се прекратява въз основа на това, че деянието, което е било предмет на разследването, не представлява престъпление. Тъй като е публикувана съвсем минимална част от прокурорския акт, не може да се разбере на базата на какво основание наблюдаващият прокурор е стигнал до това заключение. Както и едва ли толкова обемно постановление е писано за един ден.

Това всъщност не е първо прекратяване на това разследване. Снимките се появиха през лятото на 2020 г. Беше образувана проверка.  През декември 2020 г. обвинителите стигнаха до заключение, че снимките са манипулирани. После беше възобновено и започна ново разследване, в хода на което беше възложено на БНБ да провери серийните номера на банкнотите. Не стана ясно обаче кога държавното обвинение го е възобновило.

Разследването не се е водело от Националната следствена служба, която оглавява Сарафов, а освен това наблюдаващият прокурор трябва да се води по  вътрешното си убеждение и доказателствата, поне така пише в закона.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.