Съобщение „test-test“ изкара акъла на народа, отговорникът се извини, било човешка грешка

МВР разпространи позиция тази сутрин, в която изпълнителят, ангажиран с реализирането на системата BG-ALERT, се извинява на българите, които снощи се шашнаха от странен смс.

Припомняме, че в сряда към 19 ч. неочаквано на телефоните на много абонати на един от мобилните оператори се появиха звуков сигнал и съобщение „BG-ALERT: Внимание опасност!“. Надолу с по-малки букви и на латиница пишеше „test-test“.

От полицията и от „Виваком“ отрекоха да имат нещо общо със случилото се, а малко по-късно стана ясно, че системата за известяване на бедствия и аварии е била задействана тестово от ангажираната с въвеждането ѝ външна фирма.

Публикуваме обяснението ѝ, разпространено от МВР:

Във връзка с планирани национални тестове на системата BG-ALERT за ранно предупреждение през мобилните мрежи, на 01.11.2023 г. от 18:55 до 19:00 бяха проведени предварителни тестове. Поради човешка грешка бяха изпратени две различни съобщения през мрежата на Виваком, които са получени от техни крайни клиенти.

ДЗЗД „Сискод“ се извинява на населението, всички засегнати страни и институции за причиненото безпокойство и неудобство.

След установената вече работоспособност на системата, се надяваме в бъдеще да бъде важен инструмент за известяване на населението в случаи на бедствия и аварии.

С уважение,

ДЗЗД „Сискод“

Истинското тестване на системата за ранно известяване BG-ALERT ще започне на 7 ноември в Габрово и ще върви по определен график, а на 22 ноември ще се тества на национално ниво, заяви пред БНТ директорът на пожарната главен комисар Ангел Джартов.

Той обясни, че полученото известие за опасност, което стресна много граждани, е техническа грешка на изпълнителя на поръчката.

„От известно време работим по въвеждането на BG-ALERT, така че нашите съграждани да получават информация в случай на опасност. От наша страна започваме официалните тестове съгласно утвърдения график. Преди да станат факт тези официални тестове, се извършват вътрешни. Изпълнителят на софтуера погрешка е въвел съобщението да се извърши не в тестова, а в реална среда. Това не е грешка на МВР, нито на пожарната“, поясни Джартов.

На сайта bg-alert.bg публикуваха и график, по който ще се провежда тестването в различните области на страната.

Тестовете ще се проведат на следните дати:

07.11.2023 г. (вторник) – за област Габрово

14.11.2023 г. (вторник) – за области Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен

15.11.2023 г. (сряда) – за области Велико Търново, Разград, Русе и Силистра

16.11.2023 г. (четвъртък) – за области Варна, Добрич, Търговище и Шумен

21.11.2023 г. (вторник) – за области Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол

22.11.2023 г. (сряда) – за области Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област

23.11.2023 г. (четвъртък) – за области Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково

29.11.2023 г. (сряда) – национален тест в цялата страна

При провеждането на всеки тест в продължение на половин час от 12.00 до 12.30 ч. ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език.

Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.